4
touko
2016

Ennen viisumivapautta Turkin on täytettävä ehdot

Yle esitti meille mepeille kysymyksen Turkin viisumivapaudesta. Vastaustani oli kyselystä tehdyssä jutussa lyhennetty niin, että jotkut ovat tulkinneet, että kannattaisin viisumivapautta ihmisoikeuksista välittämättä.

Viisumivapauden edelltyksenä on Turkille asetettujen 72 ehdon täyttyminen.  Näkemykseni mukaan Turkin on ensin täytettävä nämä ehdot.

Vastaukseni Ylen kysymykseen:

Kysymys: EU-komissio esittänee keskiviikkona Turkille viisumivapautta, muutamin varauksin. Sen jälkeen asiasta päätetään EU-parlamentissa ja neuvostossa, ja jäsenmaiden parlamentit päättävät kukin asiasta. EU lupasi Turkille viisumivapauden, jos Turkki saa pysäytettyä siirtolaisten ja pakolaisten virran Kreikkaan ja täyttää viisumivapauden ehdot. 

PITÄISIKÖ TURKILLE NYT MYÖNTÄÄ VIISUMIVAPAUS?

Vastaus:

KYLLÄ

PERUSTELU: Pakolaisvirtaa tyrehdytetään myönnytyksillä Turkille, mikä ei ole ihannetila. Viisumivapauden myöntämisestä on tosin neuvoteltu jo kolmisen vuotta. Vuoden 2015 lopulla EU:n ja Turkin välisessä huippukokouksessa viisumivapauden myöntämistä suunniteltiin syksyyn 2016 mennessä, mutta nyt puhutaan myöntämisen aikaistamisesta. Kyseessä on eurooppalainen lehmänkauppa, jolla nopeutetaan vääjäämätöntä ratkaisua. Huolena on, onko Turkki todella toimeenpannut kaikki viisumivapauden myöntämiselle asetetut ehdot näin nopeassa ajassa.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies