11
touko
2016

Turkki, Erdogan ja viisumivapaus

Turvapaikanhakijoiden ympärillä käydään erikoista poliittista peliä Turkin ja EU:n välillä. Yhtenä pelinappulana on mahdollinen viisumivapaus turkkilaisille.

Euroopan komissio julkaisi 4. toukokuuta ehdotuksen viisumivapauden myöntämisestä Turkin kansalaisille. Ehdotuksen mukana annetusta selvityksestä ilmeni, että Turkki ei ole vielä täyttänyt kaikkia viisumivapauden myöntämiselle asetettuja ehtoja, mutta sen odotetaan korjaavan viimeiset viisi puutetta pikimmiten.

Muutama päivä komission ehdotuksen jälkeen kävi selväksi, että Turkki ei aio sittenkään täyttää puuttuvia ehtoja tuosta vain. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan korosti 7. toukokuuta pitämässään puheessa, että yhtä korjattavaksi vaadituista kohdista, Turkin terrorisminvastaista lainsäädäntöä, ei tulla muuttamaan.

Miksi terrorisminvastainen lainsäädäntö on ylipäätään joutunut EU:n suurennuslasin alle? Kyseessä on EU:n epäsuora tapa kritisoida Turkin heikentynyttä sananvapaus- ja ihmisoikeustilannetta.

Turkin viranomaiset ovat jo pidemmän aikaa käyttäneet kyseistä lainsäädäntöä verukkeena kriittisten äänien sekä etnisten vähemmistöjen vaientamiseksi. Huomattava määrä turkkilaisia toimittajia, akateemikkoja ja aktivisteja viruu vankiloissa syytettynä terrorismista.

EU:n ja Turkin neuvottelut viisumivapaudesta ovat osa lehmänkauppaa, jossa EU antaa Turkille myönnytyksiä vastineeksi siitä, että Turkki hillitsee turvapaikanhakijoiden virtaa Eurooppaan.

EU ei halua tässä vaiheessa nolata yhteistyökumppaniaan arvostelemalla Turkin sananvapaustilannetta, vaan kritiikki verhotaan vaatimukseksi muuttaa lainsäädäntöä.

Eurooppa ei halua nähdä samanlaista ihmistulvaa kuin viime vuonna, mutta onko Turkin hallitukseen luottamista? Jo sovitut asiat nostetaan yhä uudelleen pöydälle, ja uusia myönnytyksiä vaaditaan edellisten päälle.

Erdogan on antanut moneen otteeseen ymmärtää, että hän säätelee hanaa, josta turvanpaikanhakijoita tulvii. Asetelma on eurooppalaisille tuttu jo Venäjän kaasuputkipolitiikasta, mutta siitä ei taida olla opittu.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies