19
huhti
2016

Tiedote: Varapääjohtaja: Komissio on sitoutunut maatalousbyrokratian yksinkertaistamiseen

Tiedote 19.4.2016
Julkaisuvapaa heti

Varapääjohtaja: Komissio on sitoutunut maatalousbyrokratian yksinkertaistamiseen

DG AGRIN varapääjohtaja Rudolf Mögele Byrokratiapyykkinaru-näyttelyn avajaisissa Brysselissä: Komissio on sitoutunut maatalousbyrokratian yksinkertaistamistoimiin

Tiistaina Euroopan parlamentissa Brysselissä avattu Byrokratiapyykkinaru-näyttely (19. – 21.4.) käy kohtuutonta maatalousbyrokratiaa vastaan tuomalla maanviljelijöiden kokeman vuosittaisen byrokratiataakan konkreettisesti eurooppalaisten päättäjien silmien eteen.

Näyttelyn järjestää Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

– Viljelijöitä ahdistava byrokratiataakka on paisunut liian suureksi. Rankkaa työtä pienellä palkalla tekeviä ruuantuottajia ei saa kiusata kohtuuttomalla byrokratiamäärällä. Toivon, että näyttely herättää keskustelua maatalousbyrokratian mielekkyydestä, totesi Jäätteenmäki näyttelyn avajaispuheessaan.

Byrokratiapyykkinarulla on pituutta yli 25 metriä. Narulle on ripustettu kuivumaan viljelijöiden vuosittain täyttämät tukihakemuslomakkeet. Alkuperäinen Byrokratiapyykkinaru on saanut Brysseliin rinnalleen 73-metrisen isoveljen, joka on koostettu täydentävien ehtojen oppaasta.

Näyttelyn tekijät ovat maaseutuasiamies Mari Tabell ja maitotilallinen Kaisa Huttunen Kiuruvedeltä sekä Sirpa Lintunen MTK:n Pohjois-Savon toimistosta.

Avajaisissa puhunut Euroopan maataloustuottajien ja -osuuskuntien edunvalvontajärjestön Copa Cogegan pääsihteeri Pekka Pesonen vakuutti, että viljelijät ovat byrokratianpurkuvaatimuksistaan huolimatta sitoutuneita EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteisiin. Hän peräänkuulutti konkreettisia toimia, jotka vähentävät byrokratiaa hallinnon tason lisäksi erityisesti maatiloilla.

Avajaisten toinen puhuja oli Euroopan komission maatalouden pääosaston DG AGRIN varapääjohtaja Rudolf Mögele, joka sanoi yksinkertaistamistoimien olevan toimivan maatalouspolitiikan edellytys. Hän vakuutti maatalouskomissaari Phil Hoganin olevan sitoutunut maatalouden byrokratian ja viljelijöiden byrokratiataakan helpottamiseen.

Mögele kiinnitti yleisön huomiota myös siihen, että suuri osa viljelijöiden kohtaamasta hallinnollisesta taakasta johtuu kansallisten viranomaisten toimista. Hän peräänkuulutti toimijoiden, EU:n ja jäsenmaiden, yhteistä vastuuta byrokratian keventämisessä.

Lisätietoja:

Anneli Jäätteenmäki
anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu