15
huhti
2010

Silkkitien varrella Azerbaidzhanissa

Saavuin eilen Azerbaidzhanin pääkaupunkiin Bakuun, joka on yhtä suurta rakennustyömaata. Vanhoja rakennuksia korjataan ja uusia rakennetaan. Bakun vanhakaupunki on kaunis, ja ihmiset ovat erittäin ystävällisiä.

Tänään ohjelmassa oli tapaaminen Azerbaidzhanin ulkoministerin Elmar Mammadjarovin kanssa. Herra Mammadjarov on mukava herrasmies.

Mammadjarov kertoi, ettei Azerbaidzhan hae EU:lta taloudellista apua tai tukea vaan strategista kumppanuutta. Ykkösasia EU:n ja Azerbaidzhanin välisissä suhteissa on energia. Ennen Aasiasta Eurooppaan kulki silkkitie, nyt kaasu- ja öljyputket. Kuvaavaa on, että tapaamisemme jälkeen Mammadjarovilla oli tapaaminen EU:n energiakomissaarin Günther Öttingerin kanssa.

Azerbaidzhanin on kiinnitettävä huomiota ihmisoikeustilanteeseensa ja tämän azerit tietävät itsekin. Azerbaidzhan on ollut Euroopan neuvoston jäsen vuodesta 2001. Tekemistä riittää silti paitsi ihmisoikeuksien myös demokratian ja oikeusvaltion kehittämisessä.

Huomenna ohjelma jatkuu seminaarin ”The 2010 Parliamentary Elections; more transparent, more democratic” puitteissa. Seminaarissa käsitellään Azerbaidzhanin parlamenttivaaleja ja vaalilainsäädäntöä.