12
syys
2013

Parlamentti äänesti YK-vetoisen ratkaisun puolesta

Euroopan parlamentti äänesti Syyria-päätöslauselman puolesta. Parlamentti antaa tukensa mahdolliselle YK:n turvaneuvoston päätöslauselmalle sekä Syyrian kemiallisten aseiden luovuttamiselle ja tuhoamiselle.

Parlamentti katsoo, että YK:n päätöslauselman ei pidä pois sulkea pakotekeinoja, mikäli Syyria ei kunnioita velvoitteitaan.

Kemiallisten aseiden käyttö on vakava rikos. Olen sitä mieltä, että niiden käytöstä pitää olla seuraamuksia, mutta ratkaisun on löydyttävä YK-vetoisesti ja diplomatian keinoin. Sotilaallinen reaktio on oikeutettu, jos YK:n turvaneuvosto on sen takana.

Syyrian konfliktiin on löydyttävä poliittinen ratkaisu, jotta rauha olisi kestävällä pohjalla. Sekä hallinnon että opposition on sitouduttava ratkaisuun. Al-Assadin on mahdotonta jatkaa maan presidenttinä.

Syyrian konfliktissa on menehtynyt 100 000 ihmistä. Maan sisällä kotinsa jättäneitä on 4 miljoonaa ja naapurimaissa syyrialaisia pakolaisia on 2 miljoonaa. Humanitaarinen katastrofi on jatkunut kaksi ja puoli vuotta. EU:n on jatkettava humanitaarisen avun antamista.

Tätä kirjoittaessa on vielä epävarmaa tekeekö YK:n turvaneuvosto päätöslauselman vai ei. Tällä hetkellä Obama ja Putin käyvät mediasotaa, jolla syyrialaisten tilannetta ei paranneta. Turvaneuvoston on aika osoittaa, että se kykenee päätöksentekoon kemiallisten aseiden tuomitsemiseksi ja niiden tuhoamiseksi.

Anneli Jäätteenmäki