11
syys
2013

Parlamentin suunta kääntyi biopolttoainedirektiivissä

Euroopan parlamentin keskustaliberaalit jäsenet Anneli Jäätteenmäki, Riikka Pakarinen, Hannu Takkula ja Nils Torvalds pitävät tänään parlamentissa äänestettyä biopolttoainemietintöä ennakoitua parempana. Pahimmat puupohjaisia biopolttoaineita koskevat tiukennukset poistettiin tästä niin kutsutusta ILUC-mietinnöstä. Parlamentti ei kuitenkaan myöntänyt esittelijälle lupaa aloittaa yksityiskohtaisia neuvotteluja neuvoston kanssa.

”Suomalaisten keskustaliberaali-meppien ansiosta mietintöön saatiin loppumetreillä merkittäviä parannuksia. Raportoija Corinne Lepage suostui poisvetämään tarkistuksia, jotka olisivat hankaloittaneet puuperäisten biopolttoaineiden tuottamista. Mutta niin kuin yleensä, mietintöön jäi vielä parannettavaakin. Mäntyöljy pitää luokitella kehittyneeksi biopolttoaineeksi.”, Anneli Jäätteenmäki sanoi heti äänestysten jälkeen.

”Olen todella iloinen, että me ALDE-ryhmän suomalaismepit saimme vakuutettua mietinnönlaatijan taaksemme koskien puupohjaisia polttoaineita. Uusia kestävyyskriteereitä ei tulisi näin ollen. Tämä osoittaa, että suomalaisilla on valtaa parlamentissa”, Riikka Pakarinen sanoo.

”Viimeisten parin päivän aikana saimme pehmennettyä ympäristövaliokunnan jyrkkiä mielipiteitä, mutta töitä on vielä edessä, jotta paketti saadaan teollisuuden näkökulmasta toimivaksi. Epävarmuustekijöitä riittää. Nyt on tärkeää vaikuttaa myös Neuvoston ja jäsenmaiden mielipiteeseen, joten pallo on osaksi Suomen hallituksella”, Hannu Takkula sanoo

”Erittäin intensiivisen ja jännittävän vuorokauden jälkeen tämänpäiväinen lopputulos tuntuu kyllä hyvältä, vaikka vielä jäi parannettavaa. Yritimme käydä neuvotteluja hyvin asiallisesti ja uskon, että työmme kantaa hedelmää myös lopullisessa äänestyksessä ”, Nils Torvalds summaa.