24
heinä
2018

Pako­laisk­rii­sistä poliittiseen kriisiin

 

EU-maat valmistelevat turvapaikkauudistusta nyt toista vuotta. Uudistus tiukentaisi ja yhdenmukaistaisi merkittävästi turvapaikkakäytäntöjä, mutta tilanne on jumissa etenkin itäisten maiden vastustuksen vuoksi.

Monet niputtavat vapaan liikkuvuuden virheellisesti yhteen löyhän maahanmuuttopolitiikan kanssa.

Pöydällä oleva uudistus pyrkii mielikuvista poiketen turvaamaan vapaan liikkuvuuden jatkumisen EU-alueella juuri ulkorajavalvontaa vahvistamalla. Samalla on tarkoitus tehostaa kansainvälistä suojelua tarvitsevien ihmisten nopeaa erittelemistä muista maahanmuuttajista.

Visegrad-maat Unkari, Puola, Slovakia ja Tshekki tekevät voitavansa uudistuksen torppaamiseksi. Pikavoittojen tavoittelu ja väärien mielikuvien luominen vetoaa osaan kansasta, mutta viivyttää kestävää ratkaisua.

Kesäkuun lopun EU-huippukokouksen sopu maihinnousukeskusten perustamisesta EU:n ulkopuolelle oli kompromissin alku. Se jätti kuitenkin turvapaikkauudistuksen edelleen keskeneräiseksi, sillä maat eivät löytäneet yhteistä säveltä vastuun jakamisesta turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Yhtenäisyyttä vaalivien pitäisi varmistaa, että unionin ulkorajoilla sijaitsevat maat eivät jää yksin suurten turvapaikanhakijamäärien kanssa. Italian asia on meidän asiamme, halusimme tai emme.

Valtioiden rajoilla on kansalaisten arkipäivään sidottu, tunnepitoinen merkitys. Tästä syystä poliittinen kriisi roihuaa yhä maahanmuuton ympärillä, vaikka muuttoliike Eurooppaan on tulijamäärissä laskettuna saatu toistaiseksi hallintaan. Saksan äärimmilleen kiristynyt hallitusriita oli tästä oiva esimerkki.

Joillekin maahanmuutto aiheuttaa huolta oman työpaikan kohtalosta halvan työvoiman puristuksessa. Toisille rajat symboloivat valtion itsemääräämisoikeutta. Monille muuttoliike ja avoimet rajat merkitsevät lisäksi kulttuurin ja yhteiskunnan muutosta.

Toimiva turvapaikkakompromissi vahvistaisi heikoimpien asemaa, mutta ehkäisisi samalla laitonta maahanmuuttoa. EU:ssa tehdään hartiavoimin töitä järkevän ja tiukankin maahanmuuttopolitiikan luomiseksi, vaikka oikeistopopulistit muuta väittävät.

Yhteisen maahanmuuttopolitiikan jarruttajat pitävät koko unionia panttivankinaan. Rakentavan ratkaisun eteen pitää ponnistella kaikin voimin.

 

Anneli Jäätteenmäki

Euroopan parlamentin jäsen

 

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 20.7.2018.