10
heinä
2018

EU:n muovistrategia on mahdollisuus suomalaiselle biotaloudelle

Tiedote 10.7.2018
Julkaisuvapaa heti

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) näkee Suomen kannalta monia mahdollisuuksia EU:n uudessa muovistrategiassa.

– Muovin käyttöä voidaan korvata innovatiivisella puunkäytöllä. Olen kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, että strategiassa tunnistetaan metsätalouden mahdollisuudet muoviroskan torjumisessa. Strategiassa pyydetään muun muassa tutkimusrahoituksen lisäämistä tälle alalle EU:n tulevalla ohjelmakaudella, ryhmänsä puolesta strategiasta neuvotellut Jäätteenmäki sanoo.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi muovistrategian tänään (10.7.) äänestyksessään. EU pyrkii hallitsemaan muovien arvoketjuja paremmin ja vähentämään näin muovien päätymistä luontoon.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muovien kierrättämiseen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Muovi itsessään ei ole hyvä eikä paha, kaikki riippuu siitä miten muovia käytetään, sanoo europarlamentaarikko Jäätteenmäki.

Jäätteenmäen mukaan Suomi voi toimia mallimaana myös kierrätyksen osalta.

– Meillä käytössä oleva muovipullojen panttijärjestelmä on edistyksellinen ja sen avulla on pystytty merkittävästi lisäämään muovipullojen kierrätysastetta. Tätä mallia voitaisiin suomalaisvoimin viedä myös muihin maihin.

Lopullisen sinettinsä strategia saa parlamentin täysistunnossa syyskuussa.

Lisätietoja:
Anneli Jäätteenmäki
anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu