29
huhti
2011

Keskusta tarvitsee jälleen uuden alun

Kerrotaan ensin hyvä uutinen. Keskusta sai uuteen eduskuntaan yhden naisen enemmän kuin edelliseen eduskuntaan. Nyt keskustalaisia naisia on 12, kun edellisessä eduskunnassa heitä oli 11. Parannettavaa on vielä näissäkin luvuissa.

Kansalaiset halusivat eduskuntavaaleissa muutosta nykymenoon. Perussuomalaisten vaalivoitto on myös demokratian voitto, niin karvaalta kuin se maistuukin keskustalaisen suussa.

Keskustan uskollisetkin kannattajat menettivät vaaliuurnilla kärsivällisyytensä puolueeseen. Timo Soini ja perussuomalaiset onnistuivat sellaisessa mikä keskustalta jäi huomaamatta. Kansalaisten keskuudessa muhi muutoshalu ja tyytymättömyys. Missä olivat keskustan tuntosarvet?

Keskusta ei kuullut eikä kuunnellut yhteiskunnan syvää virtaa. Sieltä kuuluu syvenevän kahtiajakautumisen ääni.

Kolme entistä suurta puoluetta (keskusta, kokoomus, SDP) ovat olleet kuin samasta puusta veistettyjä. Merkittäviä eroja on ollut vaikea löytää, ellei aktiivisesti seuraa politiikkaa. Niinpä ei ole kovinkaan suuri ihme, että ihmisten on ollut vaikea erottaa mitkä puolueet ovat hallituksessa, mitkä oppositiossa.

Tällaisessa maastossa perussuomalaisten oli helppo erottua ja tarjota kansalaisille muutoksen kanava. Keskusta yritti olla asialinjalla, mutta asia taisi jäädä hämärän peittoon. Asialinjalla on hyvä olla, mutta on osattava kertoa, mitkä ovat ne tärkeät asiat, joihin halutaan vaikuttaa. Viesti ei mennyt perille.

Viime kuntavaalien tappio ei herättänyt keskustaa. Puolueesta viestitettiin, että ”keskusta tai hallitus ei vaalituloksen takia muuta politiikkaansa”. Voiko poliitikko enempää aliarvioida äänestäjiä?

Valta on salakavala tauti. Siihen sairastunut ei hevillä huomaa eikä tunnusta taudinkuvaa. Mutta kyllä kansa huomaa ja tietää!

Keskusta osaa tehdä upeita analyysejä vaalien jälkeen. Niin tehtiin kunnallisvaalienkin jälkeen, mutta virhe tehtiin siinä, että aktiivien kriittiset viestit koettiin lähinnä ymmärtämättömyydeksi. Kriittiset viestit valuivat kuin vesi hanhen selästä.

Pahin virhe mitä keskusta nyt voi tehdä, on vähätellä perussuomalaisia. Heidän kansanedustajajoukkonsa on yllättävänkin monipuolinen. Siellä on duunareita, kotiäitejä, tutkijoita, virkamiehiä ja jopa kolme tohtoria, tavallisia suomalaisia.

Soinia ja perussuomalaisia ei kannata myöskään demonisoida. Siihen on syyllistytty ulkomaita myöten. Viestinviejät taitavat löytyä Suomesta. Kannattaa muistaa, että perussuomalaiset istuvat eduskunnassa keskustan vasemmalla puolella. Onko se siis äärioikeistolainen oikeistopuolue?

Polvilleen lyöty keskusta tarvitsee jälleen uuden alun. Tärkeintä on kuunnella ihmisiä. Menestyvän poliittisen liikkeen voima nousee vahvasta ruohonjuuritason työstä. Perussuomalaisten menestys osoitti senkin, ettei vaaleja rahalla voiteta vaan aktiivisella ja sinnikkäällä jalkatyöllä.

Keskusta ei vaalitappioon kaadu. Kanveesista on noustu ennenkin ja noustaan varmasti nytkin entistä ehompana. Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja perussuomalaisten hallitsemassa Suomessa tarvitaan vahvaa vastavoimaa, maakuntien ja ihmisarvon puolustajaa.

Keskustan tehtävä on rakentaa suvaitsevaista, sosiaalisesti ja alueellisesti tasa-arvoista Suomea. Ja hyvä on muistaa sekin, että demokratiassa yhteisiä asioita hoidetaan vain äänestäjien luvalla ja heidän tahtonsa mukaan.

Julkaistu Suomenmaassa 29.4.2011