4
touko
2011

Naiset tuntevat arjen haasteet

Keskustanaisten valtuusto kokoontuu ensi perjantaina Helsingissä. Eduskuntavaalien tulos varmasti keskusteluttaa.

Odotan mielenkiinnolla naisten arviointeja. Naiset ovat arjen asiantuntijoita ja huomaavat monia asioita, vaikka eivät aina niin ääntä pidäkään.

Vastasiko harjoitettu politiikka keskustaa äänestävien toiveita? Ei. Tämä on mielestäni pääsyy Keskustan suurtappioon.

Kaikki mittarit osoittavat, että eriarvoisuus on kasvanut. Tuloerot ovat kasvaneet 1990-luvun puolesta välistä saakka. Mikä oli keskustan vastaus?

Valtiotieteilijä Heikki Patomäki tiivisti asian viime sunnuntain Helsingin Sanomissa oivallisesti: ”Mutta niitä ihmisiä, jotka tulevat hyvin toimeen ja kokevat olonsa yhteiskunnassa jotenkin turvatuksi, niin sellaisia ihmisiä on yhä vähemmän”.

Alkiolaisuus on köyhän ihmisen asian ajamista, tasa-arvoisuutta, oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta. Nämä arvot on keskustassa unohdettu tai ainakaan niitä ei ole tarpeeksi painotettu.

Tasa-arvoiset yhteiskunnat menestyvät. Ihmiset ovat onnellisimpia alhaisten tuloerojen maissa. Tasa-arvoisissa yhteiskunnissa näkyy myös naisten kädenjälki.

Onkin ilo huomata, että eduskuntavaalien myötä naisten osuus keskustan eduskuntaryhmässä kasvoi. Se on rohkaisevaa. Keskustalaisia naisia on uudessa eduskunnassa yhteensä 12, yksi enemmän kuin juuri työnsä päättäneessä. Jatkossa pitää pyrkiä vieläkin parempaan tulokseen.

Eduskunnan keskustalaiset naiset tulevat eri puolilta Suomea, joten alueellinen edustus on taattu. Lisäksi he edustavat eri ikäluokkia; mukana on politiikan konkareita, mutta myös uusia kasvoja.

Moni keskustalainen nainen sai hyvän äänipotin, vaikka Eduskunnan ovet eivät vielä auenneetkaan. Tuhannet äänet ja varakansanedustajuus kannustavat jatkamaan politiikassa ja yrittämään uudestaan seuraavissa vaaleissa. Tärkeintä on katsoa positiivisin mielin tulevaisuuteen.

Uudella Eduskunnalla riittää töitä. Naisten ja miesten palkkatasa-arvo on toteutumatta. Myöskään äitiys- ja vanhempainvapaiden kustannukset ovat pääosin edelleen äidin työnantajan vastuulla. Myös maaseudun naisten asiat on muistettava. Ihmisten peruspalvelut on turvattava kaikkialla.

Keskusta oli vaalien alla ainoa puolue, joka nosti perheiden asiat näkyvästi esille. Toivottavasti uusi hallitus muistaa lapsiperheet.

Vietämme tänä vuonna keskustanaisten 70-vuotisjuhlaa. Keskustanaisissa on puolueen historian aikana vaikuttanut moni merkittävä, Suomen ja suomalaisten hyvinvointia omalla tavallaan edistänyt nainen. Marjatta Väänänen raivasi uraa naisille maalaisliitossa ja Eduskunnassa. Kerttu Saalasti, kansanedustaja ja ministeri vuosikymmenten takaa, innoittaa nuoria keskustalaisia naisia. Puheenjohtaja Mari Kiviniemi on Suomen historian toinen naispääministeri.

Paljon on saatu aikaiseksi, mutta vaikuttaa siltä, että jokainen sukupolvi joutuu käymään omat taistelunsa. Keskustanaisia tarvitaan myös jatkossa tasa-arvoisen yhteiskuntakehityksen puolestapuhujina. Parhaat politiikan asiantuntijat nousevat heistä, jotka tuntevat arjen haasteet.

Julkaistu Suomenmaassa 4.5.2011