6
loka
2016

Juhlapuheiden jälkeen on tekojen aika

Parlamentissa tehtiin tällä viikolla historiaa, kun hyväksyimme osaltamme Pariisin ilmastosopimuksen. Se on ensimmäinen maailmanlaajuinen ja laillisesti sitova ilmastosopimus. Äänestyksen historiallisuutta korosti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin juhlapuhe, jossa hän kiitti ja kannusti koko unionia toimimaan koko ihmiskunnan ja tulevien sukupolvien puolesta.

Ilmastonmuutoksen hillinnässä on onnistuttava. Meillä ei ole toista maapalloa. Juhlapuheiden jälkeen on tekojen aika. Se tarkoittaa muun muassa energiansäästöä, uusiutuvan energian käyttämistä fossiilisen sijaan ja kiertotalouteen siirtymistä. Emme voi enää törsätä energiaa, emmekä muitakaan resursseja.

Ilmastosopu voi yhdistää kaikki maailman valtiot, rikkaimmista köyhimpiin. Tulevien vuosien ja vuosikymmenien haaste on löytää ne keinot, joilla nyt saavutettu yhteisymmärrys säilyy. Jokaisen on kannettava kortensa kekoon, rikkaiden maiden köyhiä enemmän. Satavuotiaan Suomen kannattaa edelleen toimia lääkärinä tuomarin sijaan ja jakaa osaamistaan. Jos kaikki maailman ihmiset olisivat saaneet käydä koulua edes suomalaisen peruskoulun verran, ilmastonmuutos ei olisi ikinä edennyt näin pitkälle. Koulutus nostaa katsetta varpaista kohti horisonttia. Meillä on paljon osaamista, jonka myyminen muiden käyttöön tuo työtä ja hyvinvointia myös meille.

Pohjoisissa oloissa moni asia on tehtävä lähtökohtaisesti erinomaisesti, pelkkä keskinkertaisuus ei riitä. Hyvin tehty talo pitää kylmän ulkona ja lämmön sisällä. Brysseliläisessä ulko-ovessa on harvoin edes kynnystä. Viima puhaltaa sisälle saakka. Moni nerokas asia on yksinkertainen. Ilmastonmuutos muuttuu uhkasta mahdollisuudeksi, kun tartumme toimeen!

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies