23
touko
2013

Hyvät opettajat, fiksut oppilaat

Olen muutamana viime kuukautena saanut tavata monia nuorten ryhmiä niin Brysselissä kuin kotimaassa. Toukokuun ensimmäisellä viikolla vierasryhmässäni Brysselissä olivat mukana Lapuan lukion kansainvälisyys- ja yrittäjyyskurssilaiset.

Ajat ovat muuttuneet. Kun itse kävin koulua, luokkaretkemme suuntautui Vaasaan. Ulkomaille lähdöstä ei ollut puhettakaan.

Kansainvälisyys on päivän sana. Nykyajan lukiolaisilla on aivan eri lähtökohdat lähteä opiskelemaan ja sitä kautta työelämään kuin omana aikanani. Ulkomaiset opintomatkat antavat toivottavasti lisää intoa opintoihin.

Oli mukava ottaa vastaan juuri lapualaisia nuoria. Ensimmäisenä iltana käytiin tällä kertaa läpi paikkakuntaesittelyn lisäksi, kuka on miltäkin kylältä. Oli mukana ainakin yksi nuori Hirvijoeltakin, jossa olen myös itse saanut kasvaa.

Toivottavasti nuorille oli yhtä opettavainen kokemus käydä tutustumassa EU:n toimielimiin Brysselissä kuin minulle oli käydä vastavierailulla heidän yhteiskuntaopin tunnillaan.

Nuoret olivat valmistelleet vinon pinon erinomaisia esseitä ja esitelmiä ajankohtaisista Euroopan unionin asioista. Oli mielenkiintoista kuulla mitä nuoret asioista ajattelevat.

Samaan hengenvetoon voi kehua, että kyllä Lapualla on fiksuja ja sivistyneitä nuoria. Toivottavasti me aikuiset osaamme kuunnella heitä tarpeeksi. Lapuan Sanomista olen lukenut, että ainakin nuorisovaltuusto on aktiivisesti monessa mukana.

Suomen ja koko Euroopan suurin ongelma on tällä hetkellä nuorisotyöttömyys. Yhdeksi avuksi on ehdotettu nuorten kannustamista yrittäjyyteen. On tärkeätä, että lapualaisilla nuorilla on mahdollisuus saada yrittäjyyskasvatusta omassa lukiossaan.

Lapualaisnuoret kartuttivat matkakassaansa tarjoamalla puutarhanhoitopalveluita perustamansa harjoitusyrityksen kautta. Tämä joukko on käynyt jo auttamassa Alanurmontiellä myös meidän puutarhamme kesäkuntoon laittamisessa.

Kun on paljon poissa kotoa, lehdet ovat välttyneet haravan kosketukselta eikä nurmikko ole aina priimakunnossa.

Täytyy lopuksi kiittää myös opettajia. Ilman aktiivisia ja valistuneita opettajia nuoret eivät voisi ulkomaisia opintomatkoja toteuttaa.

Lukiolaisten mukana Brysselissä olivat Minna Halmkrona ja Esa Rintala. He tekevät oivallista työtä lapualaisten nuorten hyväksi.

Anneli Jäätteenmäki

Kirjoitus on julkaistu 23.5.2013 Lapuan Sanomissa