23
touko
2013

Jäätteenmäki: Katainen, jäivätkö veroteesini kotiin?

Euroopan parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki on pettynyt eilisen EU-johtajien huippukokouksen päätelmiin veropakoilun kitkemiseksi.

Anneli Jäätteenmäki toimitti ennen huippukokousta pääministeri Jyrki Kataiselle ja valtionvarainministeri Jutta Urpilaiselle 10 teesiä veropakoilun kitkemiseksi ja veroparatiisien lopettamiseksi.– Katainen jäivätkö teesini kotiin, kysyy Jäätteenmäki

Ei mitään uutta

Huippukokouksen päätelmät eivät Jäätteenmäen mukaan tuo lisäarvoa veropakoilun torjumiseen eikä veroparatiisien lopettamiseen.

– Huippukokous ei päättänyt käytännössä mitään uuttaa veropakoilun kitkemisestä.

Jäätteenmäen mielestä EU-johtajien parituntinen kokous vaikuttaa lähinnä kasvojen pesemiseltä ja päätelmät ovat lähinnä julistuksenomainen.

– Vaikka Eurooppa-neuvoston päätelmät yleensäkin ovat hyvin yleisiä, tällä kertaa tehdyt päätökset ovat lähinnä vanhan kertaamista. Niistä puuttuu täysin konkretia.

– Vieläkään ei uskalleta sanoa ääneen, että esimerkiksi Luxemburgissa ja Lontoossa toimii useita veropakoilijoita suojelevia pankkeja. Näiden pankkien toimilupia on tarkasteltava uudelleen, elleivät ne ole valmiita lopettamaan laittoman veropakoilun suojelemista, Jäätteenmäki vaatii.
Euroopan unionin jäsenmaat menettävät vuosittain 1000 miljardia euroa keräämättöminä veroina. Summa vastaa koko 27 EU-maan terveydenhuoltoon vuosittain käytettäviä varoja.

Lisätietoja:

Anneli Jäätteenmäki
anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu

Jäätteenmäen 10 teesiä veropakoilun kitkemiseksi ja veroparatiisien lopettamiseksi ovat luettavissa Anneli Jäätteenmäen kotisivuilla.