30
huhti
2014

Yksi istuntopaikka, oikeinko totta?

Tarvitaanko EU:ta enemmän vai vähemmän? Vai tarvitaanko sitä ollenkaan?

Muun muassa näitä kysymyksiä puitiin eilen illalla Sanomatalossa Helsingissä. Olin itsekin kuuntelemassa Stubbin ja Väyrysen välistä keskustelua.

Harvasta asiasta ehdokkaat olivat samaa mieltä. Yksi asia löytyi. Molemmat EU-vaaliehdokkaat sanoivat kannattavansa Euroopan parlamentin toisesta istuntopaikasta luopumista.

Hyvä näin. Niin minäkin.

Keskustelun jälkeen jäin kuitenkin miettimään miksi herrat eivät ole aktiivisesti ajaneet asiaa mep-kausiensa jälkeen? Ministereinä heillä olisi ollut siihen mahdollisuudet.

Me suomalaiset mepit kirjelmöimme eurooppaministeri Stubbille 21.2.2012 ja kysyimme aikooko hän ajaa meppikautensa tapaan Strasbourgin istuntopaikasta luopumista hallituksessa ja neuvostossa. Stubbin antama vastaus ei mielestämme ollut riittävä, minkä vuoksi lähetimme 8.3.2012 jatkokirjeen. Sekään ei tuottanut tulosta.

Stubbin parlamenttiryhmä EPP teki hiljattain kaikkensa, että perussopimusvaliokunta ei olisi tehnyt mietintöä parlamentin toisesta istuntopaikasta luopumisesta. Nyt EPP on jumittanut parlamentin perussopimusmuutosesityksen parlamentin puheenjohtajakokoukseen.

Toivon, että tulevalla vaalikaudella EPP:n kanta asiaan muuttuu ja esitys etenee komissiolle saakka. Kuten eurooppalaisen keskustaliberaalipuolueen vaaliohjelmassa 2014 vaaditaan parlamentille yhtä istuntopaikkaa.

Anneli