11
loka
2013

Tyttöjen paikka on koulussa

Tänään vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Huomiota halutaan kiinnittää erityisesti tyttöjen koulutukseen. YK:n naisjärjestön (UN Women) mukaan kaksi kolmasosaa koulua käymättömistä lapsista ja nuorista on tyttöjä. 250 miljoonaa tyttöä ei pääse kouluun, vaikka haluaisi. Merkittävin syy tyttöjen koulunkäynnin keskeyttämiselle on väkivallan pelko.

Eilen Euroopan parlamentti myönsi mielipiteenvapauspalkinnon Malala Yousafzaille, 16-vuotiaalle pakistanilaistytölle, joka puolustaa tyttöjen oikeutta koulutukseen. Parlamentti myöntää Saharov-palkinnon joka vuosi yhdelle mielipiteenvapautta ansiokkaasti edistäneelle naiselle tai miehelle.

Malala on kotoisin Mingorasta, Swatin alueelta, jossa hän piti jo nuorena tyttönä puheita tyttöjen oikeudesta käydä koulua. Syyskuussa 2009 Taliban sulki tyttöjen koulut hallitsemillaan alueilla. Tämän jälkeen Malala alkoi kirjoittaa salanimellä blogia tyttöjen ja nuorten naisten oikeudesta koulutukseen.

Ennen pitkää Malalan oikea identiteetti paljastui ja häntä sekä hänen perhettään uhkailtiin. Eräänä päivänä Taliban-liikkeen jäsen yritti murhata Malalan ampumalla tätä päähän, kun Malala oli matkalla koulusta kotiin.

Malala selvisi murhayrityksestä kuin ihmeen kaupalla ja on edelleen aktiivinen tyttöjen koulutuksen puolestapuhuja.

Ja Malala on oikeassa: tyttöjen paikka on koulussa. Syyskuussa YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi ensimmäistä kertaa yksimielisesti päätöslauselman, jolla se tuomitsee lapsiavioliitot. Tyttöjä ja nuoria naisia naitetaan, vaikka heidän pitäisi käydä koulua. Samalla heiltä viedään oikeus kehittää itseään.

Tänään jokainen äiti ja isä voisi kertoa omalle tyttärelleen Malalan tarinan. Sitkeydessään ja päättäväisyydessään 16-vuotias Malala on hyvä esimerkki jokaiselle naiselle ja miehelle.

Anneli Jäätteenmäki

Euroopan parlamentin jäsen