Tuskin esitys voisi tuoda EU-veron
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin esitys Britannian pitämiseksi Euroopan unionissa voisi tuoda tullessaan jopa yhteiseurooppalaisen verotuksen.
Toteutuessaan Tuskin esitys loisi kahden kerroksen Euroopan. Sisäkehällä olisivat maat, jotka kuuluvat euroon ja ulkokehällä loput unionin maat.
Unionin sisäkehällä talouspolitiikan integraatio syvenisi. Ulkokehällä hyödynnettäisiin sisämarkkinoiden etuja, mutta ulkokehän maat eivät osallistuisi tulevaisuudessa esimerkiksi tukipaketteihin.
Jos pelastuspaketteihin käytettäisiin EU-budjetin varoja, pitäisi nämä varat korvata täysimääräisesti euroon kuulumattomille maille.
Diili kuulostaa tietenkin hyvältä Britannian näkökulmasta, mutta esityksestä ovat innostuneet myös federalistit. Heidän mielestään esitys tarkoittaa sitä, että EU:hun ollaan puuhaamassa kahta budjettia, ensimmäistä koko unionille ja toista euroalueelle.
Saksan ja Ranskan talousministerit Sigmar Gabriel ja Emmanuel Macron esittivät euroalueen omaa budjettia jo viime vuonna. Myös komissio on ajatusta väläytellyt. Tukea ajatukselle siis löytyy.
Talousministerien esityksen mukaan euroalueen budjetti rahoitettaisiin yhteiseurooppalaisilla veroilla. Vastustan verotusoikeuden myöntämistä EU:lle enkä siksi ole tukenut Macronin ja Gabrielin esitystä.
Tällä hetkellä EU ei voi kerätä veroja. Tätä eivät perussopimukset salli. Verotusoikeuden myöntäminen vaatisi perussopimusmuutoksen.
Suomen kannalta Britannian ero EU:sta olisi huono asia. EU:sta lähtisi merkittävä nettomaksajamaa, jolloin Suomen nettomaksuosuus EU:n budjettiin kasvaisi. Britannian EU-eron myötä unionissa olisi myös yksi budjettikurin vaatija vähemmän.
Suuressa kuvassa pohjoisen ja lännen painoarvo unionissa vähenisi ja idän ja etelän vastaavasti kasvaisi. Liittovaltiokehitys jatkuisi varmasti.
Suomen hallituksella on edessään vaikea tehtävä. Hallitus joutuu linjaamaan, kuinka paljon Britannian vaatimuksissa ollaan valmiita tulemaan vastaan.
Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies