30
tammi
2016

Pelkkiä häviäjiä

Hallitsematon maahanmuutto on kaikkien tappio. Siitä kärsivät niin turvapaikanhakijoita vastaanottava yhteiskunta kuin turvapaikanhakijat itse.
Uutisista luemme viime syksyn aikana ilmiöksi nousseesta ulkomaalaisten harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta. Ilmiö aiheuttaa ihmisissä pelkoa ja synnyttää valitettavasti muukalaisvihaa myös syyttömiä kohtaan.

Ihmisten turvattomuuden tunteen vähättely syö yhteiskuntarauhaa ja jouduttaa räjähdysherkän tilanteen kärjistymistä. Jos johtavilla poliitikoilla ei ole uskallusta nostaa rehellisesti esiin vaikeita asioita, tyhjiön täyttää lopulta yhteiskuntaa repivä ääriajattelu.

Suomi on ottanut vastaan liian paljon ihmisiä ja liian nopeasti.

Hädässä olevia pitää auttaa, mutta apu pitää antaa hallitusti. Muuten syntyy vain vihaa ja katkeruutta.

Tilanne on tappioksi myös turvapaikanhakijoille. EU -johtajat korostavat puheissaan inhimillisyyttä ja hätään vastaamista. Lähes päivittäin voi kuitenkin lukea hukkumiskuolemista Välimerellä.

EU:n epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ajaa hädänalaiset ihmiset tulemaan Eurooppaan henkensä ja omaisuutensa kaupalla, sillä turvapaikkaa voi hakea vain EU:n maaperällä.

Todellista, kestävää ja taloudellista vastuunkantoa olisi panostaa nyt konfliktien lähialueiden pakolaisleireihin, joista olisi mahdollisuus hakea turvapaikkaa Eurooppaan.

Siten säästettäisiin turvapaikanhakijoiden henkiä, rahaa ja vaivaa. Samalla muuttovirta Eurooppaan olisi hallittu ja yhteiskunnilla olisi enemmän aikaa ja voimavaroja vastaanottaa uudet tulijat.

Vapaan liikkuvuuden tulevaisuudesta on esitetty huolia, mutta varsinaista kriisiä ei lopeteta EU:n ulko- ja sisärajoja valvomalla. Turvapaikanhakijoiden virta tyrehtyy vasta, kun konfliktialueille on saatu rauha.

EU:n kyvyttömyys on aiheuttanut tilanteen, jossa tuntuu olevan pelkkiä häviäjiä. Ainoat hyötyjät ovat rikolliset, ihmisten hätää hyödyntävät, ihmissalakuljettajat.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen medioitten lehdissä 30.1.2016