14
maalis
2016

Tiedote: Byrokratiapyykkinaru näytille Euroopan parlamenttiin

Tiedote 14.3.2016

Sosiaalisessa mediassa valtavan huomion saanut viljelijöiden byrokratiataakkaa esittelevä näyttely järjestetään huhtikuussa (19. – 21.4.2016) Euroopan parlamentissa. Yli 25-metrinen taideteos esittelee viljelijöiden vuosittain kohtaamaa paperisotaa.

– Niin EU:ssa kuin Suomessa on ryhdytty norminpurkutalkoisiin. Byrokratiapyykkinaru tuo konkreettisella tavalla meidän päättäjien silmien eteen maanviljelijöiden kohtaaman jopa musertavan byrokratiataakan, sanoo näyttelyn järjestävä Euroopan parlamentin varapuhemies Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

Hän uskoo, että näyttelyn järjestäminen Euroopan parlamentissa herättää keskustelua maatalousbyrokratian mielekkyydestä.

– Vaikka tiedän, että byrokratiaa on paljon, tuli lomakkeiden mahdoton määrä tuli itsellenikin yllätyksenä kun näin teoksen ensimmäistä kertaa, Jäätteenmäki kauhistelee.

Taideteoksen tekijät ovat Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabell, kiuruvetinen maitotilallinen Kaisa Huttunen ja Sirpa Lintunen MTK:n Pohjois-Savon toimistosta.

Ensimmäisen kerran byrokratiapyykkinaru esiteltiin Huttusen maatilan avoimien ovien tapahtumassa. Sen jälkeen teos on nähty muun muassa maa- ja metsätalousministeriössä.

Edes 25-metrinen byrokratiapyykkinaru ei anna koko kuvaa viljelijöiden vuosittain kohtaamasta paperityön määrästä. Teoksesta puuttuvat hakulomakkeiden liitteet ja tilakohtaiset kirjanpidot, jotka kasvattaisivat pyykkinarun pituutta vielä kymmenillä metreillä.

Euroopan parlamentin näyttelyä varten Mari Tabell on tehnyt myös uuden teoksen. Viljelijöille suunnatun täydentävien ehtojen oppaasta tehtyyn pyykkinaruun metrejä kertyy 73.

Huom! Tiedotetta korjattu 14.3.2016 klo 12.51. Teosta ei ole nähty Euroopan komission tiloissa. Pahoittelemme väärinkäsityksestä johtunutta virhettä.