3
loka
2018

Tiedote: Askel kohti Strasbourgin viikoista luopumista

EU:n tuomioistuin antoi eilen (2.10.) päätöksen Ranskan ja Euroopan parlamentin välisessä oikeusjutussa. Tuomioistuimen mukaan Euroopan parlamentti saa käyttää joitain osia talousarviovallastaan Brysselissä, mikäli se on tarpeellista EU:n budjettiprosessin sujuvuuden kannalta.

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) pitää tuomioistuimen päätöstä askeleena Strasbourgin viikoista luopumisen suuntaan.

– On rohkaisevaa, että EU-tuomioistuin asetti lainsäädännön sujuvuuden järjettömän Brysselin ja Strasbourgin välisen ramppaamisen edelle. Pieni askel kohti yhtä istuntopaikkaa on taas otettu. Kahden istuntopaikan käytäntö syö parlamentin tehokkuutta ja maksaa eurooppalaiselle veronmaksajalle jopa 180 miljoonaa euroa vuosittain, Jäätteenmäki muistuttaa.

Tuomioistuimen päätöksen taustalla on parlamentin päätös vuoden 2017 budjetista, jonka lopullinen hyväksyntä tapahtui marraskuussa 2016 Brysselissä. Perussopimusten mukaan parlamentin tulee käyttää budjettivaltaansa Strasbourgissa, joten Ranska haastoi parlamentin päätöksen laillisuuden.

– Ei ole missään nimessä hyväksyttävää, että parlamenttia velvoitetaan pitämään tarkalleen 12 neljän päivän mittaista täysistuntoa vuosittain Strasbourgissa. Tämä johtaa muun muassa lomakuukauden takia sellaiseen järjettömyyteen, että parlamentti joutuu kokoontumaan lokakuussa kahteen kertaan Strasbourgissa. Usein asialista jää toisessa istunnossa kevyeksi, kun asiat eivät ehdi edetä valiokunnista täysistuntoon, Jäätteenmäki moittii.

Euroopan parlamentti on useaan otteeseen äänestänyt yhden istuntopaikan puolesta, mutta kahden istuntopaikan käytäntö on kirjattu EU:n perussopimuksiin, joiden muuttaminen vaatisi jäsenmaiden yksimielisyyden.

Lisätietoja:
Anneli Jäätteenmäki
anneli.jaatteenmaki@europarl.europa.eu

Anneli Jäätteenmäki kuuluu Euroopan parlamentin Single Seat -ryhmään, joka ajaa parlamentille yhtä istuntopaikkaa.

Tietoja Strasbourgin viikkojen kuluista ja haitoista löytyy Single Seat -ryhmän nettisivuilta (englanniksi).

Single Seat -ryhmän lehdistötiedote tuomioistuimen päätöksestä (englanniksi).

Euroopan unionin tuomistuimen lehdistötiedote päätöksestä (englanniksi).