18
maalis
2014

Rekkojen saatava ylittää rajat

Suomalaisten meppien hyvä yhteistyö ja kova työ toi tänään tulosta. Teimme tiivistä yhteistyötä muiden samanmielisten kanssa, jotta Suomelle haitallinen esitys saatiin liikennevaliokunnassa muutettua.

60-tonnisilla rekoilla saa ajaa Suomessa ja Ruotsissa. Mutta ehdotuksen mukaan maiden rajaa niillä ei olisi saanut jatkossa enää ylittää.

Ehdotus oli EU:n sisämarkkinoiden perusperiaatteiden vastainen. Vapaan liikkuvuuden ansiosta ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja rahan pitäisi saada liikkua yhtä vapaasti EU-maasta toiseen kuin maiden sisälläkin.

Ehdotuksella olisi ollut kielteiset vaikutukset Suomelle. Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry:n mukaan 1000 suomalaista rekkaa olisi pitänyt korvata 1500 pienemmällä rekalla. Tämä olisi maksanut miljoonia euroja.

Osassa jäsenmaita rekkoihin suhtaudutaan ylipäätänsä varsin kielteisesti. Kuten parlamentin asiasta vastaavan sosialistin Jörg Leichtfriedin kotimaassa Itävallassa.

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, me suomalaiset jouduimme vääntämään itävaltalaisille rautalangasta, kuinka välttämättömiä rekat meille ovat. Heidän oli vaikeata uskoa, että kaikkea ei voi kuljettaa junaraiteilla.

Koko parlamentin äänestettäväksi esitys tullee huhtikuussa. Vielä on varmistettava, että tänään saavutettu sopu säilyy tällöin myös täysistunnossa.

Anneli Jäätteenmäki