17
helmi
2011

Parlamentti peräänkuuluttaa demokratiaa Egyptiin — mutta ilman itsekritiikkiä

Tällä viikolla parlamentti keskusteli ja äänesti Egypti-päätöslauselmasta. Päätöslauselmassa parlamentti ottaa kantaa Egyptin demokraattisten muutosvoimien puolesta ja tuomitsee väkivallan.

Yksi asia parlamentin päätöslauselmasta kuitenkin puuttuu, nimittäin itsekritiikki. Vuosikausia EU ja Yhdysvallat antoivat vankkumattoman tukensa Mubarakin hallinnolle. Useat EU:n jäsenmaat, mukaan lukien Suomi, ovat sallineet aseiden myynnin Egyptiin. Siksi nykyistä politiikkaa ja ”vankkumatonta tukea Egyptin demokraattisille muutosvoimille” voisi kuvailla jopa falskiksi tai vähintäänkin jälkijättöiseksi, ellei kyse olisi niinkin tärkeästä asiasta kuin demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion juurruttamisesta Pohjois-Afrikkaan.

Muutosten melskeessä on muistettava, että vetovastuun uudistusten läpiviemisessä pitää olla egyptiläisillä itsellään. Uudistukset on tehtävä harkiten ja ajan kanssa. Demokraattiset vaalit ja perustuslakiin tehtävät muutokset ovat prioriteetti numero yksi.

EU:n on löydettävä keinoja – myös taloudellisia – joilla se voisi paremmin tukea kansalaisyhteiskunnan toimijoita, sekä eteläisissä että itäisissä kumppanimaissa. Demokraattinen muutos lähtee ruohonjuuritasolta. On hyvä, että asiaan viitataan myös parlamentin päätöslauselmassa.