23
touko
2014

Nyt tarvitaan uusi Pro Koskenkorva -liike

Kataisen hallitus hakee myyntivaltuuksia Altia Oyj:n myymiselle. Etelä-Pohjanmaalla sijaitsee yrityksen tärkeä tuotantolaitos, Koskenkorvan tehdas. Se tuo työtä paitsi siellä työskenteleville ammattilaisille myös laajemmin maakunnassa, joka tuottaa sille viljaraaka-aineen.

Tehtaalla on iso merkitys myös alueen elintarvike- ja maidontuotannolle, joka käyttää siellä tuotettuja rehuja.

Hallituksen mielestä alkoholiyhtiöstä luopuminen on paikallaan, koska sillä ei ole strategista merkitystä valtiolle. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun valtio kaavailee Altiasta luopumista. Yhtiötä oltiin panemassa lihoiksi jo viime vuonna.

Etelä-Pohjanmaalla muistetaan hyvin 2000-luvun alussa käyty Pro Koskenkorva -vääntö, jolloin myyntihankkeet olivat ensimmäisiä kertoja kunnolla esillä. Tuolloin kaavailut saivat vastaansa työntekijät, pohjalaiset maakunnat ja laajat kansalaispiirit.

Ei voi kuin ihmetellä hallituksen intoa päästä eroon kansallisomaisuudesta. Altian vieminen pörssiin tai myynti ulkomaille ei takaa ja tue suomalaista työllisyyttä eikä kotimaisen tuotannon turvaamista.

Myynti on riski Koskenkorvan tehtaille ja koko läntisen Suomen ohrantuotannon jatkumiselle. Pelkona on, että mahdollinen ostaja on kiinnostunut ainoastaan tunnetusta brändistä ja se voisi siirtää tuotannon muualle.

Osakekeinottelijoille tai ulkomaisille suuromistajille ei ole väliä sillä, missä ja miten sekä kuka tuotteen tekee. Pääasia ovat halvat kustannukset ja tuntuva voitto-osinko. Pohjalaisen työntekijän tai viljelijän toimeentulosta tai työpaikasta ei sijoittajan tarvitse välittää.

Koskenkorva pysyköön suomalaisena. En halua, että jälleen yksi tuttu suomalainen tavaramerkki siirtyy ulkomaisiin käsiin. Koskenkorva on myös tunneasia.

Koskenkorvan tehtaalla on tärkeä työllisyys- ja talousmerkitys koko maakunnalle, mutta myös koko Suomen ruoantuotannolle. Työ ja turva niin tehtaalla kuin pellolla ja koko elintarvikeketjussa on taattava.

Nyt tarvitaan jälleen kerran uutta Pro Koskenkorva -liikettä.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen

Kirjoitus on julkaistu Ilkassa 23.5.2014