24
touko
2014

Kansansuosion tuulenhenkäys

Kun matkustaa junalla tuntikausia pitkin Suomea Kokkolasta Helsinkiin, kuten minä eilen illalla, tulee mieleen monenlaista. Samalla näkee, miten luonto puhkeaa kesäiseen kukoistukseen. Ihana näky!

Mieleen tulee niinkin arkinen asia kuin eurovaalit. Muistelin konsulinvaalikampanjaa käyneen Ciceron saamia ohjeita veljeltään yli 2000 vuotta sitten.

Ciceron veli kirjoitti oikein ohjekirjan, Aura popularis eli kuinka vaalit voitetaan. Siinä muistutettiin Ciceroa, että mikään ei ole kansanjoukkoa oikullisempi ja kansansuosio on kuin tuulenhenkäys.

Kirjan pääviesti oli, että kampanjan on oltava ”häikäisevä ja komea, näyttävä ja kansaa kiehtova, puoleensavetävä ja arvokas”. Tällaiseen kampanjaan pystyy vain suurella rahalla ja median suosiollisella myötävaikutuksella.

Kansanvalta pitää poliitikot ja vallanpitäjät nöyrinä. Äänioikeus on mahtava ase, vaikka moni jättää sen käyttämättä. Jokaisella, niin köyhällä kuin rikkaalla, on yksi ääni. Vaaliuurnilla toteutuu tasa-arvon idea parhaimmillaan.

Junamatkalla tulee miettineeksi myös, mikä on muuttunut edellisistä eurovaaleista. Ääni kellossa on nyt aivan toinen kuin muutama vuosi sitten.

Ennen oli muotia väheksyä europarlamenttia mediassa, Suomen hallituksessa, eduskunnassa ja virkakunnassa. Puhuttiin norsujen hautausmaasta. Se oli kohtalokas erehdys.

Suomi laiminlöi pitkään vaikuttamisen Euroopan parlamenttiin. Se oli Suomen eurooppalaisen vaikuttamisstrategian heikoin lenkki. Virkakunnassakin oli asenneongelmia. Parlamentin järjestelmää ei tunnettu tarpeeksi.

Muutos on tapahtunut. Oppivuodet ovat ohi. Euroopan parlamentti otetaan entistä vakavammin joka tasolla.

Jos aikoo saada tavoitteitaan läpi, päätöksiin pitää vaikuttaa tarpeeksi ajoissa. Ei riitä, niin kuin usein tapahtui, että yritettiin hädissään loppusuoralla vaikuttaa asioihin. Silloin se oli useimmiten jo liian myöhäistä.

Euroopan parlamentissa pitää tehdä yhteistyötä yli puolue- ja maarajojen. Edunvalvontaa on pakko tehdä myös muiden kuin suomalaisten parlamentin jäsenten kautta. Valtavassa koneistossa 13 suomalaista ei ehdi puuttua joka asiaan.

Vaikuttaminen pitää keskittää sellaisiin asioihin, jotka ovat suomalaisille erityisen tärkeitä tai ongelmallisia hankkeita. Pitää osata erottaa olennainen epäolennaisesta.

Yksikään maa tai poliittinen ryhmä ei muodosta parlamentissa enemmistöä. Ratkaisut perustuvat alati vaihtuviin koalitioihin ja poliittisiin kompromisseihin. Yhteistyö eri maiden europarlamentaarikkojen kanssa vaatii vaivannäköä ja asiantuntemusta.

Kun menet vaaliuurnille, mieti miten ehdokkaasi pystyy toimimaan tällaisessa ympäristössä. Vaikuttamisessa henkilökohtaiset suhteet ja luottamus ovat tärkeitä.

Tänään on vaalikampanjan viimeinen päivä. Ciceron opetukset mielessä suuntaan hippulat vinkuen vielä vaalikentille.

Sunnuntaina on kuntoilun vuoro. Juoksen Naisten Kympin. Saa tulla kannustamaan.