18
maalis
2011

Muutto katastrofin keskellä

Kirjoitan tätä juttua uudessa Helsingin kodissamme. Paha maailma tuntuu olevan kaukana. Kuitenkin niin lähellä. Tiedotusvälineistä tulee jatkuvaa uutisvirtaa Japanin tapahtumista.

Japanin maanjäristys on järkyttänyt viime päivät koko maailmaa. On raportoitu jopa kymmenistä tuhansista kuolleista ja kadonneista. Valtava määrä japanilaisia on menettänyt kotinsa ja samalla koko omaisuutensa. Puhutaan yhdestä kaikkien aikojen suurimmasta luonnonkatastrofista.

Japani on varautunut suuriin luonnonkatastrofeihin poikkeuksellisen hyvin. Sillä on maailman kehittynein maanjäristystä kestävä infrastruktuuri, erinomainen ennakkovaroitusjärjestelmä ja pelkästään Tokiossa on 15000 palomiestä. Tällä kertaa maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin voima kuitenkin yllätti kaikki.

Tapahtui myös se mitä ei pitänyt koskaan tapahtua. Vakavia ydinvoimalaonnettomuuksia.

Euroopassa Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vakavuus on jo nostettu kuuteen seitsenportaisella asteikolla.

Ydinvoiman puolestapuhujat ovat painottaneet, että ydinvoima ei ole aiheuttanut yhtään kuolonuhria. Mutta säteily vaikuttaa myös hitaasti. Minun käy sääliksi pelastustöissä olevia työntekijöitä ja heidän perheitään.

Radio kertoi juuri, että korkean säteilyn vuoksi keskeytyneet pelastustyöt on jälleen aloitettu. Vapaaehtoisia pelastustyöntekijöitä ei taida löytyä.

Vaadin vuonna 2006 yhdessä silloisten meppi-kollegojeni Satu Hassin, Riitta Myllerin, Esko Seppäsen ja Alexander Stubbin kanssa, että ydinvoimalat pitäisi testata mahdollisten luonnonkatastrofien varalta. Myöhemmin professori Atte Korhola on pitänyt tätä esimerkkinä siitä, mihin kaikkeen hölynpölyyn europarlamentaarikoitakin höynäytetään.

Nyt EU-maat ovat sopineet hätäkokouksessa stressitestien järjestämisestä jäsenmaiden 143 ydinvoimalassa. Toivon testeiltä parempaa tarkkuutta kuin vähän aikaa sitten pahoin epäonnistuneilta pankkien stressitesteiltä.

Mutta ydinvoimatuhojen mahdollisuutta ja vaaroja ei koskaan pystytä tarkkaan ennakoimaan.

Sen, mitä tapahtui korkean teknologian maassa Japanissa, ei pitänyt olla mahdollista. Nyt aletaan syyttää pelastustöiden huonoa johtamista ja japanilaista johtamistyyliä. Olisiko ydin kuitenkin siinä, että ydinvoimalat ovat vaarallisia ja ihminen ei hallitse kaikkea?

Saksassa liittokansleri Angela Merkel julisti tällä viikolla kolmen kuukauden lykkäyksen jo tehdylle päätökselle vanhoille ydinvoimaloille myönnetyistä jatkoajoista. Sveitsissä puolestaan on laitettu jäihin suunnitelma korvata viisi ikääntyvää ydinvoimalaitosta.

Jo myönnetyt uusien ydinvoimaloiden rakentamisluvat joutuvat väkisin myös Suomessa uuden tarkastelun alle.

Julkaistu Suomenmaassa 18.3.2011