27
tammi
2015

Muutosvaalit Kreikassa

Kreikan uudella hallituksella on tulossa haastava neuvottelurupeama Kreikkaa lainoittaneiden tahojen kanssa. Ollaan hyvin vaikeiden päätösten edessä. Kreikan velkatilanne ja kansalaisten kurimus ovat kestämättömiä ja kansalaiset haluavat uudenlaisen suunnan. Toisaalta Kreikalle on myönnetty satojen miljardien eurojen laina, jonka takaisinmaksu on nyt keskustelussa. Paine velkahelpotukselle on suuri.

Kreikan vaalit ovat olleet näkyvä uutinen myös suomalaisessa mediassa. Vasemmistolaisen Syriza -puolueen valtaannousu on saanut myös Suomen hallituksen reagoimaan ja linjaamaan oman kantansa liittyen Suomen osuuteen Kreikalle myönnetystä tukipaketista. Eduskuntavaalien lähestyessä pääministeri Stubb on ottanut kovan linjan puolustaessaan Suomen oikeutta omiin saataviinsa.

Samaan hengenvetoon on todettava, että Suomella on valitettavasti kovin vähän todellista itsenäistä neuvotteluvaraa, mikäli Euroopan unioni päättää komission johdolla yhtenäisenä rintamana myöntää velkahelpotuksia Kreikalle.

Laina-aikojen pidentäminen ja ennestään matalien korkojen laskeminen olisi todellisuudessa velkahelpotusta, vaikka sitä ei haluttaisi myöntää. Missä uupuu faktojen suoraselkäinen kohtaaminen? Päättäjien avoimuus ja suoruus vaikeita päätöksiä tehtäessä on kansan etu.

Anneli Jäätteenmäki