16
kesä
2016

Maistuuko ruokamaakunta?

Etelä-Pohjanmaata voi hyvällä syyllä kutsua ruokamaakunnaksi.

Alueella tuotetaan 14 prosenttia suomalaisesta ruuasta, vaikka alueella asuu vain neljä prosenttia suomalaisista.

Ruoanjalostus muodostaa yli 25 prosenttia maakuntamme bruttokansantuotteesta ja työllistävät vaikutukset ovat yli 10 000 henkilötyövuotta. Tuotannon arvo nousee yli 1,3 miljardiin euroon vuodessa.

Minulla oli ilo osallistua viikonloppuna ja alkuviikosta useisiin ruokaa käsitteleviin tapahtumiin maakunnassa. Kyselin ihmisiltä, mitä Etelä-Pohjanmaa tuo mieleen.

Yhdenkään vastaus ei ollut ruoka.

Kysymys kuuluu: maistuuko ruokamaakunta tarpeeksi? Vilkas tapahtumakesä on alkamassa. Jokainen tarjottu ruoka-annos on tärkeä. Ruoka on maakuntamme maistuva käyntikortti, joka levittää sanaa eteenpäin.

Eteläpohjalaiset raaka-aineet ovat turvallisia ja puhtaita. Meidän täytyy osata valmistaa erinomaisista aineksistamme unohtumattomia makuelämyksiä.

Toivon, että tulevaisuudessa yhä useampi Etelä-Pohjanmaalla käyvä kesävieras muistaa maakuntamme sen erinomaisesta ruuasta. Meidän on vielä vahvemmin tuotava esiin osaamistamme.

Etelä-Pohjanmaan ruokasektorilla on vahvoja suunnannäyttäjiä niin tuotannossa, teollisuudessa kuin ravintola-alallakin. Otetaan heistä mallia.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies