22
kesä
2017

Lääkevirasto Strasbourgiin yhden istuntopaikan ehdolla

Britannia joutuu EU-eronsa jälkeen luopumaan Lontoossa sijaitsevasta EU:n lääkevirastosta. Valtaosa jäsenmaista havittelee satojen erikoisasiantuntijoiden organisaatiota itselleen. Sen kohtalosta käydään parhaillaan poliittista kauppaa.

Lääkevirastosta ei pidä luoda uutta kiistaa jäsenmaiden välille. Päinvastoin, viraston siirrolla voidaan ratkaista yksi unionin uskottavuutta kaivertava ongelma: Euroopan parlamentin kaksi istuntopaikkaa.


EU:n lääkevirasto tulee siirtää Lontoosta Ranskan Strasbourgiin. Samalla EU-parlamentin Strasbourgin istuntopaikka on lakkautettava.

Yhteen istuntopaikkaan siirtyminen säästäisi 180 miljoonaa euroa vuosittain. Lääkevirasto saisi vastaavasti hyvät toimitilat parlamentin Strasbourgin-rakennuksista.

Ajankäytöllisesti tehoton ja ympäristöä kuormittava rekka- ja junaralli Brysselin ja Strasbourgin välillä loppuisi.

Yhtä istuntopaikkaa tukee kolme neljäsosaa europarlamentaarikoista. Päätös ei kuitenkaan ole meidän europarlamentaarikkojen käsissä.

Istuntopaikan lakkauttaminen edellyttää perussopimusmuutosta sekä yksimielisyyttä jäsenmaiden neuvostossa, jossa Ranska määrätietoisesti vastustaa parlamentin lähtöä Strasbourgista.

Muitakin perusteita siirrolle löytyisi. Strasbourgissa sijaitsee jo nyt Euroopan lääkkeiden laatuasioista vastaava yksikkö. Se toimittaa Euroopan farmakopeaa, jossa määritellään lääkkeiden laatustandardit Euroopassa.

Laatuyksikön ja lääkeviraston toiminta tukisivat luontevasti toisiaan. Lisäksi Strasbourgissa on lääketieteellinen yliopisto, runsaasti majoituskapasiteettia ja valmiiksi hyvin toimivat palvelut. Viraston siirrolle ei ole mitään teknistä estettä.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen