9
heinä
2015

Kotimainen omistus kunniaan

Iskua osattiin odottaa, mutta pahalta tuntuu. Microsoftin eilen julkistamat suuret yt-neuvottelut ovat globalisaation karua puolta. Kun ajat ovat heikommat, suuret yhtiöt katsovat ensisijaisesti kotiin päin. Kaikilla yhtiöillä on kotimaa. Microsoftilla se on Yhdysvallat. Tappiollista liiketoimintaa lopetetaan ensin muualta kuin kotoa.

Kotimaisella omistuksella on edelleen arvonsa. Siihen pitää olla valmiutta sijoittaa. Suomalaiset ovat syvästä lamasta huolimatta vauraampia kuin koskaan. Kotitalouksilla on talletuksia lähes 80 miljardia euroa. Niiden liikkeelle saamisella voi tehdä merkittäviä sijoituksia. Tarvitaan kansankapitalismia.

Pienet ja keskisuuret yritykset eivät välttämättä tao miljoonia maailmalla, mutta ne ovat usein loivempia liikkeissään, kun suhdanne on huono. Pitkäjänteisesti toimiva yritys ei irtisano tai edes välttämättä lomauta heikkona hetkenä, vaan päästää esimerkiksi henkilökunnan vapaalle. Vastaavasti henkilökunta joustaa, kun tilauskirjat ovat täynnä. Suhdanteiden tasaaminen on kannattavaa.

Tällaisista asioista on pienessä yrityksessä mahdollista sopia porukalla. Siihen tarvitaan luottamusta. Nyt pitää luottaa kotimaiseen omistukseen ja laittaa raha liikkeelle.