4
joulu
2015

Kivihiilen aika on ohi

YK:n ilmastokokous Pariisissa on ladattu täyteen odotuksia. Edellisessä kokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 2009 leivottu kakku lässähti lopulta nolosti, eikä sitovaa sopimusta saatu aikaan.

Takaportteja on nytkin jätetty runsaasti alkaen sopimuksen muotoseikoista ja päättyen ennakkovaroituksiin siitä, että liikoja ei kannata odottaa. Voimme seurata ensi viikon perjantaihin (11.12.2015) asti, kun sopua hierotaan Pariisissa.

Läntiset maat ovat kukin käyneet läpi teollistumisen. Maailman suurin saastuttaja Kiina kääntyy nyt vähitellen vähentämään päästöjään.

Kaikkein vähiten energiaa kuluttavien maiden yhteenlasketut päästöt kalpenevat isojen maiden rinnalla. Onko oikeudenmukaista sanoa afganistanilaiselle tai eritrealaiselle, että älkää hankkiko edes yhtä sähkövaloa, vaan opiskelkaa vain valoisaan aikaan.

Ei ole. Taakanjaon on oltava oikeudenmukainen. Emme saa ulkoistaa päästöjämme.

Ilmaston lämpenemisen kannalta vain kokonaispäästöt ratkaisevat, eikä se kuinka paljon joku yksittäinen maa tupruttaa. Jos tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, kivihiilestä pitää luopua ensimmäisenä. Se on jätettävä louhimatta. Kivihiili on fossiilisista energianlähteistä kaikkein saastuttavin. Sen ominaispäästöt ovat suurimmat.

Ilman kustannuksia lisäävää suodatintekniikkaa kivihiili on rikki- ja hiukkaspäästöineen myös hyvin likainen polttoaine. Kun kehittyvissä talouksissa huudetaan halpaa energiaa, ympäristön tila ja ihmisten terveys jäävät usein toiseksi.

Suomi – yksi maailman vauraimmista ja teknisesti kehittyneimmistä maista – tuottaa kivihiilellä edelleen noin kymmenen prosenttia primäärienergiastaan. Tämä on heikko esitys, jota ei voi puolustaa pelkästään huoltovarmuusseikoilla.

Hallitusohjelman mukaan kivihiilen käytöstä energiantuotantoon luovutaan 2020-luvun aikana. Hiili on edelleen halpaa ja EU:n päästökaupan ohjausvaikutus on tällä hetkellä mitätön.

Voimalaitosinvestoinnit ovat pitkäjänteisiä ja niiden tekemisessä kaikenlainen epävarmuus on myrkkyä. Suuntaa-antavat julistukset eivät enää riitä. Aikaraja tulee vastaan pian.

Suomi on runsaine bioenergiavaroineen hyvässä asemassa. Meillä on aitoja vaihtoehtoja ja kaikki edellytykset muutokseen. Suomalaiset energiayhtiöt ja kaupungit ovat vähitellen heränneet asiaan, mutta kivihiili pitää edelleen pintansa. Helsingin tuore päätös luopua Hanasaaren voimalasta on erittäin tervetullut.

Kun uusiutuvat energialähteet vähitellen kehittyvät, valinnanvapautta on entistä enemmän. Kuluttaja voi valita sähkönsä tuotantotavan ja ottaa näin konkreettisesti kantaa ilmastonmuutokseen ja parempaan ilmanlaatuun.

Pioneerit tuottavat jo osan sähköstään itse aurinkoenergialla. Järjestelmät kehittyvät kohti hajautettuja ratkaisuja. Kivihiili on menneisyyden polttoaine. Sen aika on ohi.

Käsissämme on ratkaisu tuontienergialaskumme pienentämiseksi, ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, kotimaisen bioenergiaosaamisen vienti-iskuun kehittämiseksi sekä työllisyytemme nostamiseksi ympäri Suomen. Olisi hullua jättää se käyttämättä.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies