30
loka
2014

Kirjallinen kysymykseni komissiolle ja neuvostolle maitosektorin kriisituista

Venäjän elokuussa 2014 asettamat tuontirajoitukset ovat vaikuttaneet erityisesti Suomen ja Baltian maiden maitosektoriin. Venäjän markkinat ovat näille maille hyvin tärkeät.

Vientimarkkinoiden äkillinen ja raju muuttuminen on vaikeuttanut alan tuottajien asemaa. Edellä mainittujen maiden maitotuotteiden viennistä yli 60 prosenttia on suuntautunut Venäjälle

Euroopan komissio on kriisin aikana tukenut hedelmä- ja vihannestuotantoa nopein toimin. Tukea ei toistaiseksi ole kohdistettu maitosektorille.

Komissio oli valmistautunut tukemaan Suomen ja Baltian maiden maitosektoria maatalousbudjetin marginaalista. Se koostuu suurelta osin maidon kiintiöylityssakoista sekä tukien takaisinperinnöistä.

Lopulta komissio kuitenkin päätti siirtää 455 miljoonaa euroa maatalousbudjetin marginaalista muihin äkillisiin käyttötarkoituksiin, kuten kehitysyhteistyöhön ja Ebolan torjuntaan.

Komission mukaan Suomen ja Baltian maiden maidontuottajille suunnattu kompensaatiopaketti pitää maksaa maatalousbudjetin kriisirahastosta. Tämä johtaisi kuitenkin maatalouden suorien tukien leikkauksiin, joka olisi myös pois tuottajilta.

Mitä komissio aikoo tehdä kohdistaakseen kriisitoimenpiteitä Venäjän talouspakotteista eniten kärsiville maataloustuottajille Suomessa ja Baltian maissa ilman, että kriisirahastoa tarvitsee hyödyntää?