15
joulu
2010

Kansalaisaloite tervetullut herättämään EU-keskustelua

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (ALDE, kesk.) pitää Euroopan kansalaisaloitetta tervetulleena lisänä kansalaisvaikuttamiseen:

– Toivon, että kansalaisaloitteella tulee olemaan tärkeä merkitys EU-keskustelun herättäjänä. Kaikki ehdotukset eivät tule saamaan taakseen riittävää kannatusta, mutta ne voivat silti tuoda uusia näkökulmia keskusteluun.

Euroopan parlamentti äänesti ja hyväksyi (628 puolesta, 15 vastaan ja 24 tyhjää) tänään 15. joulukuuta neuvoston ja komission kanssa saavutetun kompromissin kansalaisaloitteesta. Se antaa miljoonalle eurooppalaiselle oikeuden pyytää komissiolta lakialoitetta.

– Erityisen iloinen olen siitä, että komission ja parlamentin on järjestettävä julkinen kuuleminen, kun miljoona allekirjoitusta on koossa. Tämä pakottaa EU-instituutiot oikeasti kuuntelemaan, mitä allekirjoittajilla on ehdotettavana. Samalla komission on perusteltava mahdollinen kielteinen kantansa allekirjoittajille perusteellisesti.

– Euroopan kansalaisaloitteen merkitys nähdään vasta, kun se astuu voimaan. Toivon, että se kuitenkin tulee edistämään laajempaa keskustelua ja kiinnostusta EU-asioista kansalaisten keskuudessa, Keskusta – ja liberaalipuolueita edustavan ALDE-ryhmän varjoraportoija Jäätteenmäki jatkaa.