17
touko
2019

Jussi Halla-aho johtaa äänestäjiä harhaan

Jussi Halla-aho syyttää keskustaa kotimaisen maataloustuotannon alasajosta ja väittää, että keskustan europarlamenttiryhmä ALDE ajaisi maataloustukien lopettamista (Suomen uutisten verkkoversio 16.5.).

Väite ei pidä paikkaansa. En tunnista parlamenttiryhmääni Halla-ahon tekstistä. ALDE:n linja ei ole lopettaa, eikä leikata tukia.

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on olennainen osa unionin toimintaa ja yksi pisimälle viedyistä yhteisistä politiikanlohkoista. Maatalouspolitiikan ottaminen kansallisiin käsiin on täysin epärealistinen ajatus. EU-maat ja koko maailma muodostavat yhden kokonaisuuden ja kilpaillut maataloustuotteiden markkinat. Suomen kaltainen pohjoinen maa ei pärjää niillä yksin.

EU:n maatalouspolitikan ytimessä tulee jatkossakin olla se, että maataloutta voi harjoittaa koko EU:n alueella ja että viljelijät saavat tuottamastaan ruuasta riittävän korvauksen sekä vakautta markkinoiden heilahduksia vastaan.

Tukijärjestelmässä on toki paljon kehitettävää ja parannettavaa. Juuri tähän pyritään parhaillaan käynnissä olevalla yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisella. Suomen valtava etu on ruuantuotantomme puhtaus ja elintarvikeketjun luotettavuus. Tästä on pidettävä kiinni ja varmistettava, että Suomen haastavat luonnonolosuhteet tulevat asianmukaisesti huomioitua.

Uudistuksesta tulee Suomelle hyvä silloin, kun osallistumme aktiivisesti ja rakentavasti sen valmisteluun. Suomi tarvitsee Euroopan parlamenttiin aktiivisia meppejä, jotka vaikuttavat parlamentin kantaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa hakien kumppaneita yli maa- ja ryhmärajojen.

EU-vaikuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja huolellista perehtymistä monimutkaisiin asiakokonaisuuksiin. Tässä työssä voittaja ei ole se, joka huutaa yksinkertaistettuja iskulauseita. Suomalainen viljelijä ansaitsee parempaa.

Anneli Jäätteenmäki

Euroopan parlamentin jäsen (kesk./ALDE)

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaan verkkosivuilla 17.5.