23
marras
2015

Julkinen raha ei saa valua veroparatiiseihin

Suomen tulevaisuuden kannalta keskeinen sote-ratkaisu on vihdoin tehty. Juha Sipilän toimintatapaa on kritisoitu, mutta tärkeintä oli saada päätös aikaan. Vaikeita päätöksiä ei voida lykätä loputtomiin. Nyt kun ratkaisun raamit ja hallinto ovat selvillä, voidaan keskittyä itse pääasiaan – suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen.
Euroopan maiden terveydenhuoltoa arvioivan EHCI -indeksissä suomalainen terveydenhoito sijoittui Euroopan neljänneksi parhaaksi. Paremmin asiat ovat Alankomaissa, Sveitsissä ja Norjassa.

Vielä vuonna 2013 Suomi sijoittui vertailussa kymmenenneksi. Vuoden aikana tapahtunut kuuden sijan harppaus on saavutettu pääosin odotusaikojen lyhenemisellä. Pitkien odotusaikojen kanssa kipuileva naapurimme Ruotsi on vertailussa vasta sijalla 12.

Hyvä sijoitus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että järjestelmämme ei kaipaisi uudistamista. Esimerkiksi käyttäjäystävällisyydessä olemme jääneet jälkeen muihin pohjoismaihin verrattuna.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä tavoitteena on oltava, että ihmiset ympäri Suomea ovat tasa-arvoisessa asemassa. Nopea hoitoonpääsy ja hyvä hoito on taattava kaikille kukkaron paksuudesta ja asuinpaikasta riippumatta.

Avaimet onnistuneeseen uudistukseen ovat alan henkilöstön ja asiantuntijoiden käsissä. Heitä on päätöksentekijöiden kehitystyössä kuultava.

Valinnanvapauttakaan en halua nähdä mörkönä, mutta on pidettävä huolta, että suomalaisten veronmaksajien rahoilla ei lihoteta veroparatiisiyhtiöiden pankkitilejä. Valinnanvapautta rakentaessa vankkumattomaksi periaatteeksi on otettava, että suomalaisesta terveydenhoitobisneksestä saaduista tuloista myös verot maksetaan Suomeen.

Erityisesti demarit ovat kritisoineet yksityisten yritysten kasvavaa roolia sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. Tosiasia on kuitenkin, että yksityisen ja järjestöpuolen rooli on kasvanut koko 2000-luvun, myös sosiaalidemokraattien hallitusvastuun aikana.

Yksityisen ja järjestöpuolen tuomalla kilpailulla voidaan saavuttaa tehoja myös julkisessa palvelutuotannossa. Se on etu meille kaikille.
Hallituksen on varmistettava, että myös pienillä suomalaisilla hoitoalan yrityksillä on elämisen edellytykset. Pienet eivät pärjää kilpailussa jos suuret eivät maksa verojaan. Sipilä on luvannut, että hallitus huolehtii lainsäädännöllä, että monopoleja ei pääse syntymään.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Keskustanaisten Verkkoavaimessa 21.11.2015