22
loka
2009

Jäätteenmäki ja europarlamentti: tasa-arvoa EU:n ulkosuhdehallintoon

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ja europarlamentti vaativat tasa-arvoa EU:n ulkosuhdehallintoon.

– Lissabonin sopimuksen myötä perustettava EU:n ulkoministerin virka ja unionin uusi ulkosuhdehallinto tulevat näyttelemään suurta osaa unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa 2010-luvulla. Ulkosuhdehallinnon johtoon ja muihin tehtäviin on valittava eteviä ja päteviä eurooppalaisia naisia ja miehiä sukupuolten tasa-arvonäkökulma huomioonottaen, Jäätteenmäki sanoi heti täysistuntoäänestysten jälkeen.

Euroopan parlamentti äänesti tänään 22. lokakuuta Strasbourgin täysistunnossa saksalaisen konservatiivin Elmar Brokin mietinnöstä EU:n ulkosuhdehallinnosta. ALDE-ryhmän varapuheenjohtajan Jäätteenmäen tarkistukset tasa-arvoon liittyen hyväksyttiin mietintöön sekä perustuslaki- että ulkoasiainvaliokunnassa alkuviikosta. Tänään ne saivat myös koko europarlamentin hyväksynnän.

Euroopan parlamentti hyväksyi viime keväänä mietinnön Lissabonin sopimuksen vaikutuksista EU:n institutionaaliseen tasapainoon. Jäätteenmäki sai myös tuolloin ajettua mietintöön läpi tasa-arvokirjaukset EU:n tuleviin johtajanimityksiin liittyen. Jäätteenmäki vaatiikin nyt jäsenmaita toimimaan asiassa:

– Olen vakuuttunut, että Euroopan unionin jäsenmaista löytyy päteviä ehdokkaita EU:n tuleville johtopaikoille, sekä naisia että miehiä. Parlamentin kanta on nyt asiaan selvä