13
tammi
2016

Historiallinen yhteiskirjoitus

Pääministerit Stefan Löfven ja Juha Sipilä julkaisivat yhteisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen kirjoituksen. En muista vastaavanlaista Ruotsin ja Suomen pääministerien yhteistä kirjoitusta.

Sisällössä ei ole mitään uutta ja yllättävää. Juuri yllätyksettömyydessään kirjoitus oli tervetullut. Selkeä yhteinen kannanotto poistaa spekulaatiot ja lisää kansallista ja alueellista turvallisuutta.

Pohjoismainen yhteistyö toimii hallituspohjista ja puoluekannoista riippumatta. Yhteistyön luonne mukautuu ajan vaatimuksiin ilman suuria julistuksia. Siinä piilee myös Ruotsin ja Suomen suhteiden voima ja perusta.

Kansainvälinen liittoutumattomuus ja resurssien tehokas käyttö Suomen ja Ruotsin välillä ovat parhaat takeet alueelliselle turvallisuudelle. Koemme turvallisuusuhat samalla tavalla, mikä luo perusteet johdonmukaiselle toiminnalle.

Meidän on vaikea täysin ymmärtää, miten Syyrian ja Irakin tapahtumat kaikuvat Rovaniemellä ja Helsingissä. Toisaalta Ukrainan tilanne ja Venäjän aktiivisuus Itämerellä edellyttävät syvempää yhteistyötä niin meille, joilla on Euroopan pisin maaraja Venäjän kanssa, kuin Ruotsille, jolla on pitkä itärannikko tärkeine kaupunkeineen ja saarineen. Suomi ja Ruotsi ovat päättäneet kohdata haasteet yhdessä.

Jollei Suomi toimi Ruotsin kanssa, niin kenen? Länsinaapurimme on puolustusasioissa kumppani, joka arvostaa osaamistamme ja kokemustamme. Kuten pääministerit toteavat, vuoropuhelu, diplomatia ja luottamuksen rakentaminen ovat kallisarvoisia työkaluja kokonaisvaltaisen turvallisuuden luomisessa. Turvallisuutta luodaan yhdessä muiden kanssa, ei yksin.

Pohjoismainen ulkopolitiikka vaatii malttia ja pitkäjänteisyyttä.