23
touko
2018

Facebookin perustajan kuuleminen epäonnistui

Parlamentin poliittisten ryhmien puheenjohtajat kuulivat eilen Facebookin perustajaa ja toimitusjohtaja Mark Zuckerbergiä. Koko parlamentti ei saanut tilaisuutta kuulla häntä.

Kuuleminen epäonnistui. Syy oli parlamentin. Parlamentti ei puhunut yhdellä äänellä. Zuckerbergille olisi pitänyt esittää pari kysymystä ja toistaa niitä kunnes vastauksia olisi saatu. Nyt poliittisten ryhmien johtajat halusivat itse loistaa valokeilassa.

Zuckerberg onnistui väistelemään kysymykset ja tarjosi aiemmissa kuulemistilaisuuksissa käyttämiään vakiovastauksia.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, onko Facebook kasvanut liian isoksi ja voimakkaaksi yritykseksi. Facebookilla ja muilla internetjäteillä on hallussaan lähes käsittämättömiä määriä tietoa miljardeista ihmisistä. Suurta kokoa pitää seurata suuri vastuu.

Yksittäinen Facebookin käyttäjä ei voi käytännössä mitenkään tietää, miten hänestä kerättyjä tietoja käytetään. Hyvin harva lukee ja vielä harvempi sisäistää erilaisten digitaalisten palvelujen käyttöehtoja.

Useimmat meistä taitavat vain klikata hyväksyntänsä kaikelle, mitä eteen tulee.

Perjantaina voimaan astuva EU:n tietosuoja-asetus pyrkii parantamaan tilannetta, mutta digitaalinen maailma on monesti askelen edellä lainsäätäjää. Tilannetta on siksi seurattava jatkuvasti ja muutoksia lainsäädäntöön on tehtävä tarpeen mukaan.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen