9
touko
2015

Eurooppa yhdeksäs toukokuuta

Nyt lauantaina 9. toukokuuta vietetään Eurooppa-päivää. Päivä valittiin EU:n yhteiseksi juhlapäiväksi, koska Ranskan silloinen ulkoministeri Robert Schuman antoi 9. toukokuuta 1950 julistuksen, jota pidetään unionin alkuna.

Vierailin viikko sitten Schumanin kotitalossa Metzin lähellä. Se toimii nyt museona, ympärillä on laaja puutarha ja myös Schumanin hauta. Euroopan isän muistoa vaalitaan arvokkaasti ja häntä kunnioitetaan yli rajojen.

Robert Schuman oli viisas mies. Toisen maailmansodan päättymisestä oli kulunut vuonna 1950 vain viisi vuotta. Sodan kauheudet olivat itse koettuja ja toisten kanssa jaettuja. Yhdestä asiasta oltiin samaa mieltä: sota ei saa toistua.

Rauhanmies Schuman laati suunnitelman Euroopalle. Schuman tiesi, että Eurooppaa ei rakenneta hetkessä. Hän ymmärsi, että rauha Euroopassa taataan parhaiten, kun valtioiden välille luodaan aito  yhteisvastuullisuus käytännön yhteistyön avulla. Vastakkainasettelun tieltä oli päästävä yhteistyön polulle.

Schumanin puhe oli suunnattu ensisijaisesti Saksalle ja Ranskalle, vanhoille kiistakumppaneille, joiden välillä oli käyty lukuisia sotia.

Schumanin logiikka pätee yhä. EU ja Venäjä ovat luisuneet vastakkainasettelun tielle. Luottamuksen rakentaminen on laiminlyöty puolin ja toisin. Vastakkainasettelusta hyötyy ainakin Kiina. Ukrainassa kunniallisen ulospääsytien löytäminen on yhä vaikeampaa, jos kriisi laajenee.

Nyt tarvittaisiin Robert Schumanin kaltaista valtiomiesviisautta. Katseet kääntyvät Venäjälle. Sen tiedämme, että elämää on Putinin jälkeenkin.

Samaan aikaan Eurooppa-päivän kanssa Venäjällä juhlistetaan voitonpäivää, jota pidetään toisessa maailmansodassa saadun voiton merkkipäivänä. Länsi-Euroopassa päivää vietetään yleensä jo edellisenä päivänä.

Myös suomalaiset ovat saaneet tutustua Venäjän mahtipontiseen voitonpäivän paraatiin televisiolähetysten ja internetin välityksellä. Suomalaisetkin ovat isänmaallisia, mutta venäläinen juhlinta ohjusrekkoineen tuntuu vieraalta ja kaukaiselta.

Venäjällä on ollut tapana kutsua länsivaltojen johtajia Moskovan Punaiselle torille seuraamaan paraatia. Sekä Bill Clinton että George W. Bush osallistuivat juhlaan omilla presidenttikausillaan. Nyt ei läntisiä johtajia paikalla näy.

Mutta yksi merkittävä mies Moskovaan saapuu. Kiinan presidentti Xi Jinping on ilmoittanut osallistuvansa voitonpäivän paraatiin.

Vastakkainasettelu lännen kanssa on saanut presidentti Putinin kääntämään kompassin itään. Kumppani on löytymässä Aasian talousveturista Kiinasta, joskaan kumppanuuden päätepistettä tai hintaa emme vielä tiedä.

Suomessa juhlistettiin äskettäin kansallista veteraanipäivää. Sotiemme veteraaneille kuuluu kiitos siitä, että saamme nyt lauantaina viettää Eurooppa-päivää eurooppalaisten kumppaniemme kanssa.