16
maalis
2012

EU-vaaliuudistukseen saatava parlamentin kanta

EU-vaaliuudistusta koskeva mietintö on toistamiseen vedetty pois parlamentin esityslistalta. Perustuslakivaliokunnan jäsen, Anneli Jäätteenmäki arvostelee mietinnöllä taktikointia. Vaaliuudistusta ja yleiseurooppalaisia vaalilistoja ehdottanut Andrew Duff on jälleen laittaa mietintönsä jäähylle. Ehdotus oli jo kertaalleen siirretty tämän viikon istunnosta maaliskuun lopun esityslistalle. Seuraavaa käsittelyajankohtaa ei ole tiedossa.

Anneli Jäätteenmäki, perustuslakivaliokunnan jäsen, on ihmeissään menettelystä. “Vastustan Duffin ehdottamia eurooppalaisia vaalilistoja, mutta en myöskään hyväksy tällaista peliä. Ehdotus otetaan pois esityslistalta, kun pelätään, että se kaatuu äänestyksessä. Olisi mielestäni demokraattista saada koko parlamentin kanta vaaliehdotukseen”, Jäätteenmäki toteaa.

Brittimeppi Andrew Duffin tavoitteena on uudistaa EU-vaaleja ja vahvistaa eurooppalaista ulottuvuutta ehdokasasetteluissa. EU muodostaisi yhden vaalipiirin, josta valittaisiin 25 jäsentä. Ehdotus muuttaisi parlamentin paikkajakoa siten, että suuret jäsenmaat saisivat lisää paikkoja ja pienet ja keskisuuret jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, häviäisivät.  “EU-vaalit kaipaavat toki uudistamista. Äänestysinto on hälyttävän alhainen. Näkisin kuitenkin, että siihen voidaan vaikuttaa muilla keinoin, kuten esimerkiksi kansallisten puolueiden kampanjoiden ja ehdokasasettelun kautta. Eurooppalaista identiteettiä voitaisiin rakentaa ja vahvistaa esimerkiksi yleiseurooppalaisen median kautta”, Jäätteenmäki ehdottaa.

Duffin vaaliuudistusmietintö oli ensimmäisen kerran parlamentin täysistunnossa heinäkuussa 2011, mutta se ei silloin saanut tarvittavaa kannatusta.

Euroopan parlamentin vaaliuudistusta ja yleiseurooppalaisia vaalilistoja koskeva ehdotus on jälleen laitettu jäähylle parlamentissa. Seuraavaa käsittelyajankohtaa ei ole tiedossa.

Perussopimusvaliokunnan jäsen Anneli Jäätteenmäki vastustaa ehdotusta, koska siinä pienet jäsenmaat häviäisivät.  Jäätteenmäki onkin tehnyt mietintöön useita muutosehdotuksia. Silti hän arvostelee sitä, että asiaa ei tuoda parlamentin täysistuntoon äänestettäväksi.