27
kesä
2013

Budjettisopu varmistaa EU-projektien jatkon

EU-instituutiot saavuttivat torstaina 27. kesäkuuta sovun EU:n 2014-2020 budjetista. Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki on sopuun tyytyväinen:

– Sovun saavuttaminen tässä epävarmassa taloustilanteessa oli tärkeä etappi. Se tuo vakautta ja varmistaa monen EU-rahoituksesta riippuvaisen toiminnan jatkon.

– Kuluneen viikon veivaaminen ei ollut kunniaksi sen paremmin parlamentille kuin neuvostolle. Lissabonin sopimuksen mukaan parlamentti on tasaveroinen päättäjä neuvoston kanssa. Neuvosto ei voi entisaikojen tapaan sanella ratkaisua.

– Euroopalla on edessään suuria talous-, sosiaali- ja työllisyyshaasteita. Budjettisopu mahdollistaa EU:n keskittyvän nyt talouden kasvuun ja nuorisotyöttömyyden vähentämiseen.

Euroopan parlamentti äänestää EU:n 2014-2020 budjettia koskevasta päätöslauselmasta ensi viikolla Strasbourgin täysistunnossa. Varsinaisen virallisen budjettihyväksynnän parlamentin on määrä antaa alkusyksystä.

EU-puheenjohtajamaa Irlanti ilmoitti jo viikko sitten, että budjetista olisi päästy sopuun. EU-parlamentti kuitenkin irtisanoutui sopimuksesta. Nyt viikkoa myöhemmin hyväksytyssä sovussa ei ole merkittävästi uutta.

Lisätietoa:

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, +32 (0)2 284 5614