26
helmi
2014

Avoimelle päätöksenteolle voitto parlamentissa

Parlamentti äänesti avoimuuden puolesta. Työtä on jäljellä.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään 26. helmikuuta, että parlamentin kaikkien loppuäänestyksien pitää olla avoimia sekä valiokunnissa että täysistunnossa.

– Avoimuus on kansanvallan perusta. Siksi on tärkeää, että päätöksenteko on avointa. On tärkeää, että äänestyskäyttäytyminen kirjataan niin, että kansalaiset voivat tarkistaa miten kukin meppi on äänestänyt.

Keskustaliberaaliryhmän varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki on tehnyt koko meppiuransa ajan aktiivisesti työtä avoimemman Euroopan unionin eteen.

– Avoimuuden puute on yksi syy EU-vaalien heikkoon äänestysintoon. Vielä on puutteita ja työtä on jatkettava.

Parlamentin suurimmat ryhmät ovat olleet yleensä avoimuuden esteenä. Ne torppasivat pari vuotta sitten keskustaliberaaliryhmän vastaavan esityksen, joka nyt hyväksyttiin.

Tälläkin kertaa suurimmat ryhmät yrittivät torpata asiasta äänestämisen täysistunnossa. Julkinen paine ennen vaaleja kuitenkin edesautti osaltaan, että asiasta päästiin tänään äänestämään.

VoteWatch Europe -järjestö seuraa meppien äänestyskäyttäytymistä. Se julkaisee niistä tietoja kotisivuillansa. Myös parlamentin kotisivuilta löytyy asiasta tietoa.