20
marras
2013

Lapsen oikeuksien päivä

Tänään on kansainvälinen Lapsen oikeuksien päivä. Päivä on myös pakistanilaisen tytön, Malala Yousafzain päivä.

16-vuotias Malala Yousafzai vastaanottaa Strasbourgin täysistunnossa hänelle myönnetyn Euroopan parlamentin Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon.


Malala ryhtyi kirjoittamaan 12-vuotiaana blogia tyttöjen koulutuksen puolesta, kun Taliban sulki tyttöjen koulut Malalan kotiseudulla. Myöhemmin hän joutui Talibanin murhayrityksen kohteeksi, mutta selvisi siitä. Malala jatkaa työtä tyttöjen koulutuksen puolustajana.

YK:n yleissopimus Lapsen oikeuksista hyväksyttiin vuonna 1989. Meillä on silti pitkä matka siihen, että lapsen oikeudet toteutuisivat. Miljoonat lapset elävät köyhyydessä. 13 lasta kuolee joka minuutti tauteihin, jotka olisivat parannettavissa.

Ongelmia on Euroopassakin. Yksi neljästä eurooppalaisesta lapsesta on köyhä. Ratkaisu ongelmaan on sama jokaisessa Euroopan maassa: meidän on tuettava perheitä. Lapsiköyhyyttä on vähiten maissa, joissa perheiden hyvinvointiin panostetaan.

Emännöin säännöllisesti Alliance for Childhoodin tilaisuuksia Euroopan parlamentissa. Viime viikolla järjestämässäni tilaisuudessa puhujana oli ihmisen persoonallisuuden kehitystä lapsuudesta aikuisuuteen tutkinut emeritaprofessori Lea Pulkkinen. Myös Pulkkisen viesti oli, että vaikeina taloudellisina aikoina ei pidä säästää lasten kustannuksella.

Suomessa päivän teemana ovat vammaisten lasten oikeudet. Vammaisilla lapsilla on oltava tasavertaiset oikeudet muiden lasten kanssa. Esteetön pääsy erilaisiin harrastuksiin pitää taata kaikille lapsille.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin jäsen