23
joulu
2016

Yhteinen suunta löytyy aidosta vuoropuhelusta

Filosofi Pekka Himasen mukaan Suomelta puuttuu suurempi visio. Viime sunnuntain Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 18.12.) Himanen peräänkuuluttaa yhteistä päämäärää, joka hitsaa kansan yhteen. Vision puuttuminen johtaa Himasen mukaan siihen, että osa kansasta tahtoo vahvistaa omaa identiteettiään yhteiskunnallisten äärilaitojen kuppikunnissa.

Himasen puheissa on perää. Kuluva vuosi on osoittanut, kuinka eri mielipiteitä edustavien kuilu on repeytynyt suuremmaksi sekä Suomessa että maailmalla. Keskustelukulttuuri on osin kärjistynyt jopa vihapuheeksi.

Himanen toteaa, että viimeisin kansallinen visio Suomella oli sotien jälkeisellä jälleenrakennuskaudella. Maailma on muuttunut noista ajoista. Talvisodan henki elää enää juhlapuheissa. En tiedä onko kansakunnan kollektiivinen näkemys edes mahdollinen ilman sodan kaltaista kriisiä. Sellaista ei kukaan toivo.

Tästä huolimatta uskon, että suomalaiset pystyvät kulkemaan yhdessä samaan suuntaan. Moniäänisempi yhteiskunta on osa uutta todellisuutta jossa elämme. Yhteistä päämäärä kohti kuljetaan monia eri teitä.

Suunta voi löytyä vain keskustelun ja aidon vuoropuhelun kautta. Meidän on pystyttävä tervehdyttämään keskustelukulttuuriamme. Eri mielipiteitä edustavien on löydettävä parempi keskusteluyhteys. Vihapuheesta on syytäkin olla huolissaan. Sitä ei pidä suvaita. Haasteena on kohdata toinen osapuoli arvokkaasti ja kunnioittavasti, vaikka ei jakaisikaan tämän mielipiteitä.

Sanotaan, että sosiaalinen media ja netin keskustelupalstat ovat ainoastaan tuoneet, aina olemassa olleen, törkypuheen kaikkien nähtäville. Julkiseksi tullut epäterve keskustelukulttuuri on alkanut vaikuttaa jo yleisemminkin tapaan, jolla käymme yhteiskunnallista keskustelua.

Argumentointi ja mielipidevaikuttaminen ei tunnu olevan nettikeskusteluissa tärkeää. Tärkeämpää on nokkeluus ja irtopisteiden kerääminen. Suosiota haetaan samanmielisten joukossa. Omasta kuplasta on helppo sulkea pois vastakkainen mielipide.

Vastuu paremmasta keskusteluyhteydestä on jokaisella meillä omassa ympäristössämme sekä kasvotusten että netissä. Toivon kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 23.12.2016