23
syys
2015

Volkswagenin päästöhuijaus saattaa olla vain jäävuoren huippu

Volkswagen-konserni jäi kiinni dieselautojensa päästöjen manipuloinnista. Kiinnijääminen saattoi olla yllätys, mutta itse asiassa ei varsinaisesti ole uutta. EU on pitkään säätänyt autojen päästöjä kireämmäksi.Muun muassa Volkswagenin käyttämän ohjelmanpätkän kaltaiset päästötestien kiertämiseen tarkoitetut kikat on jo kielletty.

Ongelma ei ole sääntely, vaan sen valvonta. Volkswagenin paljasti Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA, ei mikään EU:n valvontalaitos. Tällä hetkellä valvonta on EU:ssa hajautettu kansallisiin käsiin, eikä se välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Markkinat ovat jo rangaisseet Volkswagenia osakekurssin laskemisen kautta, mutta tällä hetkellä kukaan ei tiedä, mitä Euroopan teillä liikkuvat autot todellisissa ajo-olosuhteissa tupruttavat ilmaan.

Vaaralliset typpioksidipäästöt ovat joissakin kokeissa olleet jopa monikymmenkertaisia sallittuihin nähden.

Päästöjen sääntelyn taustalla on hyvin vahva tieteellinen näyttö erilaisten päästötyyppien negatiivisista terveysvaikutuksista. Sääntely ja lainsäätäjä lähtee tietenkin siitä, että voimassaolevaa normistoa noudatetaan. Jos näin ei laajassa mittakaavassa ole, tarvitaan muutoksia.

Tässä tapauksessa tarvitaan systeemitason muutos. Pitää miettiä, kuka vastaa valvonnasta ja miten sääntöjen rikkojia rangaistaan. Kuluttajan on voitava luottaa hänelle annettuun tietoon. Puhdas ilma kuuluu kaikille. Skandaali on käytettävä hyödyksi.