12
loka
2012

Viikon sijoitusvinkki: tyttöjen koulutus

Tällä viikolla vietettiin historian ensimmäistä tyttöjen päivää. Joku voi ihmetellä, miksei tasa-arvoisesti juhlita myös poikia. Tässä pitkä vastaus.

Tyttöjen päivän tarkoituksena on tuoda päivänvaloon ne kaksi tyttöä kolmesta, jotka eivät pääse kouluun. Näiden kahden tytön tulevaisuus näyttää luokkahuoneen ulkopuolella hyvin erilaiselta.

Heidän mahdollisuutensa nousta köyhyydestä ovat heikot. He joutuvat muita useammin väkivallan kohteeksi, pakkoavioliittoon ja ihmiskaupan uhriksi. Todellisuudessa heitä on 75 miljoonaa.

Suuri edistysaskel on tapahtunut vuosikymmenen aikana, sillä yhä useampi tyttö on aloittaa koulun, mutta se ei vielä auta. Toiselle asteelle tultaessa tyttöjen osuus putoaa kuitenkin dramaattisesti. Tyttöjä aletaan kohdella aikuisina ja heidät siirretään koulusta kotitöihin. Raiskaukset ja lapsiavioliitot johtavat teiniraskauksiin.

Tyttöjen koulutus on korkean tuoton sijoitus. Tyttöjen yhdeksän vuoden koulunkäynnillä on laajemmat vaikutukset terveyteen, väestönkasvuun ja elintasoon. Jokaisen lisäkouluvuoden myötä lapsikuolleisuus laskee. Koulutetut tytöt myös saavat vähemmän lapsia. Tyttöjen ansaitsemat tulot päätyvät useammin koko perheen hyödyksi.

UNESCO pitää koulutusta yhtenä tärkeimmistä rauhan rakentamisen välineistä. Koulutus avaa tytöille tien yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Pakistanilainen 14-vuotias koulutyttö, jota Taliban ampui, on saanut koko maailman huomion järkyttävänä uhrina. Hän on kuitenkin myös upea esimerkki rohkeudesta ja omien oikeuksien puolustamisesta.

Kuten viime vuoden nobelisti Leymah Gbowee on  todennut, haluamme maailman, jossa ei  tarvitse kampanjoida tyttöjen koulutuksen puolesta. Siinä maailmassa tyttöjen koulunkäynti on yhtä itsestään selvää kuin poikien.