29
touko
2012

Veroparatiisien miljardit ja EU

Suomalaisia pidetään rehellisenä ja lainkuuliaisena kansana. Kunnioitamme lakeja ja noudatamme niitä. Maksamme tunnollisesti verot ja muut maksut. Sanaamme voi luottaa.

Valitettavasti viime vuodet ovat koetelleet monen suomalaisenkin uskoa järjestelmään. On paljastunut, että kaikki eivät osallistukaan hyvinvointiyhteiskunnan rakentamistalkoisiin.

Esimerkiksi monien suomalaisten käyttämä, terveyspalveluita tarjoava Mehiläinen on välttänyt verojen maksamisen Suomeen. Kymmenien miljoonien voitot on tuloutettu Jerseyn veroparatiisisaarelle.

Yhden Suomen suurimman terveyspalvelukonsernin Mehiläisen verojenvälttelylle on mahdotonta löytää hyväksyntää kansalaisten keskuudessa.

Suomalaisten verot ovat kauttaaltaan nousussa. Toisaalta monet yhteiskunnan palvelut, kuten juuri terveydenhuolto, ovat suurien haasteiden edessä. Kaikki veroeurot ovat tarpeen. Veropakoilulle ei ole sijaa.

Maailmanlaajuisesti veropakoilu on käsittämättömän suurta. On arvioitu, että veroparatiiseihin on kätketty jopa lähes 10 000 miljardia euroa. Vertailuna todettakoon, että summa on 220 kertaa Suomen tämän vuoden budjetin tulot 45,3 miljardia.

On hyvä, että veropakoilun lakkauttamiseksi on viimeinkin ryhdytty toimeen myös Euroopan unionin tasolla. Euroopan komission esitykset veropakoilun torjumiseksi ovat parhaillaan europarlamentin käsittelyssä. Teen työtä sen puolesta, että uudesta lainsäädännöstä tulee mahdollisimman tiukka ja kattava.

Keskiviikkona hyväksyttiin toinenkin konkreettinen esitys verojen keräämiseen liittyen. Euroopan parlamentti äänesti niin sanotusta rahoitusmarkkinaverosta Strasbourgin täysistunnossa.

Europarlamentti kannattaa veroa siitäkin huolimatta, että kaikki jäsenvaltiot eivät lähtisi veroon mukaan. Lopullisesti asiasta päättävät kuitenkin jäsenmaat.

Tuotteiden ostamista, kuten leivän ja maidon, verotetaan kaikissa EU-maissa, samoin palveluiden, esimerkiksi kampaamopalveluiden käyttämistä. Rahoitusmarkkinoilla arvonlisäveroa vastaavaa ei kuitenkaan ole. Tälle ei ole perusteita.

On tärkeää, että mahdollisimman moni EU-maa ottaa rahoitusmarkkinaveron käyttöön. Veron ulkopuolelle jäävien jäsenmaiden rahoituslaitokset on kuitenkin myös velvoitettava maksamaan vero, mikäli ne käyvät kauppaa veroalueella liikkeelle lasketuilla rahoitusvälineillä. Veropakoilulainsäädännön tavoin rahoitusmarkkinaverosta on tehtävä mahdollisimman kattava.

Europarlamentti tukee komission ehdotusta veron määristä, jotka olisivat 0,1 prosenttia osakkeille ja joukkovelkakirjoille sekä 0,01 prosenttia johdannaisille.

Verokannat eivät kuulosta suurilta. Arvioiden mukaan niillä olisi kuitenkin mahdollista saavuttaa jopa 57 miljardin euron verotuotto, jos vero pannaan täytäntöön koko unionin tasolla. Näiden verotulojen järkevällä käytöllä olisi mahdollista pienentää paineita esimerkiksi nostaa ansiotulojen verotusta tai arvonlisäveroa.

Lisäksi verolla olisi mahdollista vähentää huippunopeaa, niin sanottua robottikauppaa, jolla on ollut kielteisiä vaikutuksia rahoitusmarkkinoille.

Veropakoilun estäminen ja rahoitusmarkkinavero ovat järkevää EU-lainsäädäntöä parhaimmillaan. Komissaari Rehn ja kumppanit: lisää vastaavia ehdotuksia komissiosta, kiitos!

Julkaistu Suomenmaassa 25.5.2012