6
heinä
2012

Väärät lääkkeet

Federalismin kannattajat väittävät, että liittovaltio olisi ainoa toimiva lääke Euroopan kriisiin. Näin ei suinkaan ole.

Euroopan parlamentin ryhmät kiittelivät Eurooppa-neuvoston kokouksessa sovittuja joustavia kriisirahastoja. Joustavuus tarkoittaa samaa kuin että pankkeja voidaan tukea rahastosta suoraan. Kaunis ajatus on, että laina ei kasvata kriisimaan velkataakka, mutta suomalaisten veronmaksajan taakkaa se kasvattaa.

Toinen jo kuultu vaatimus koski EU:n omien varojen kasvattamista. Sillä pyritään eroon riippuvuudesta jäsenmaihin, mutta samalla hivutetaan unionia kohti liittovaltiota antamalla sille lisää valtaa.

Kolmas ehdotus, joka koski roskalainarahastoa ja jäsenmaiden velkojen yhdistämistä, ei ole hyvin taloutensa hoitaneen Suomen etu.

Liittovaltiota kannattajat vaativat myös EU:lle omaa valtiovarainministeriötä. Se saisi oikeuden muuttaa jäsenmaiden budjetteja, jolloin Suomen eduskunta menettäisi loputkin vallastaan.

Euroopan liittovaltiossa unionin perussopimuksia voitaisiin muuttaa ilman kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä. Siirtyminen määräenemmistöpäätöksiin johtaa myös pienten maiden aseman heikkenemiseen.

EU on jo osittain tiiviimpi liitto kuin Yhdysvallat. Vaikka Kalifornia on lähes konkurssissa, ei USA:n liittovaltio riennä sen apuun. Yksittäisen osavaltion rahavaikeudet eivät heilauta koko Yhdysvaltain taloutta.

Euroopassa ollaan yhteisvastuun nimissä maksamassa Kreikan ja muiden kriisimaiden velkoja, mutta niiden auttaminen vie EU:ta kuilun partaalle.

Hyvä lähtökohta olisi se, että euromaat ryhtyisivät noudattamaan yhdessä sovittuja sääntöjä. Olemme tässä jamassa, koska osa euromaista ei ole niitä noudattanut.