6
heinä
2012

Euroopan unionin kohtalon aika

Avoimuus on yksi hyvän parisuhteen kulmakivistä. Myös ikävistä asioista on uskallettava puhua.

EU-maiden liitto on ajautunut historiansa pahimpaan kriisiin. Liittoa on yritetty pelastaa ylimääräisillä kriisikokouksilla jo useamman vuoden ajan. Tuloksetta. On korkea aika pysähtyä miettimään kriisin todellisia syitä.

Jäsenmaat eivät ole olleet rehellisiä ja avoimia toisillensa. Asioita on salailtu. Tilastoja on väärennelty. On annettu vääriä tai harhaanjohtavia tietoja. Melkein mikään jäsenmaa ei ole noudattanut yhdessä sovittuja sopimuksia ja sääntöjä, kuten vakaus- ja kasvusopimusta.

Avoimuus on samalla tavalla yksi demokratian kulmakivistä kuin parisuhteenkin. Ratkaisu EU:n kriisiin ei ole liittovaltio eivätkä jäsenmaiden yhteiset velat. Yhteisiä sopimuksia ja sääntöjä on noudatettava. Jäsenmaiden on tasapainotettava budjettinsa ja vähennettävä velkaansa.

EU:n päätöksenteko ja varojen käyttö on tehtävä läpinäkyväksi. Väärinkäytöksiin on puututtava. Tarvitaan laki EU:n hyvästä hallinnosta. Pelkät suositukset eivät näytä tehoavan.

Vuonna 2009 voimaan astunut Lissabonin sopimus vaati EU:hun lisää avoimuutta. EU:n asiakirjojen avoimuusasetusta on yritetty päivittää vuodesta 2008. Tuloksetta. Komissio ja suuret jäsenmaat vastustavat avoimuutta. Europarlamentti vaatii sitä. Pois lukien parlamentin suurin ryhmä oikeistokonservatiivit.

EU:n päätöksenteko on monimutkaista. On parlamenttia, neuvostoa ja komissiota. Niiden sisällä on erilaisia työryhmiä ja päättäviä elimiä. Ei ihme, että kansalaisilla, kansalaisjärjestöillä ja toimittajilla on välillä vaikeuksia pysyä perässä.

Avoimuus on edellytys toimivalle kansalaisyhteiskunnalle, mutta se on myös ehdoton edellytys koko hyvinvointiyhteiskuntamme toimivuudelle. Talouskriisi on paljastanut korruption ja veropakoilun laajuuden myös Euroopassa. Kyse on kymmenistä miljardeista. Jos kaikki verot olisi kerätty esimerkiksi Kreikassa ja Italiassa, maiden budjetit olisivat tukevassa tasapainossa.

Maksamattomat verot ovat pois hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden ylläpitämisestä. Laskun maksavat tunnollisesti veronsa maksavat kansalaiset. On hyvä, että korruption, veropakoilun ja veroparatiisien kitkemiseksi on vihdoinkin herätty myös Brysselissä. Europarlamenttiin on perustettu oma valiokunta ongelman laajuutta selvittämään. Valiokunta tulee tekemään konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.

Europarlamentin käsittelyssä on tällä hetkellä myös niin sanotut avoimuus- ja tilinpäätösdirektiivit. Niiden tarkoituksena on paljastaa rikollinen toiminta. Toivon tulevasta lainsäädännöstä mahdollisimman laajaa ja tiukkaa. Sääntöjä rikkoville on määrättävä merkittäviä rangaistuksia. Tämä ei ole ensisijainen keino EU-liiton ongelmien ratkaisemiseksi, mutta se on osa sitä.

Tärkeintä on palauttaa usko ja luottamus takaisin Eurooppaan. Automaattisesti se ei tapahdu. Se vaatii työtä ja asennemuutosta. Muuten vuosikymmeniä kestänyt EU-liitto uhkaa ajautua haaksirikkoon.

Julkaistu Turun Sanomissa 5.7.2012