26
maalis
2014

Uusiutuvaan bioenergiaan panostettava enemmän

Metsäenergiapäivillä Padasjoella tänään 26. maaliskuuta puhunut Euroopan parlamentin keskustaliberaaliryhmän varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki patistaa Suomea panostamaan uusiutuvaan bioenergiaan enemmän:

– Metsästä saatavalla energialla on iso työllistävä vaikutus. Kaikki taloudelliset panokset jäävät omaan kansantalouteemme. Nyt tuntuu, että poliittinen koneistomme on usein valmis hyväksymään asioita, jotka vaikeuttavat ja jopa estävät puuenergian järkevän käytön.

Metsähakkeen tuki on laskenut, koska turpeen verotus kiristyi yli kaksinkertaiseksi viime vuoden alussa. Onneksi hallitus päätti sentään juuri kehysriihessä peruuttaa ensi vuodelle kaavaillun turpeen lisäveronkorotuksen.

– Metsämme ovat iso hiilinielu, jonka tehokkuutta vain parannetaan hoitohakkuilla. Niistä kertyy metsäenergiaakin. Hoidetuissa metsissä on aina enemmän hiiltä sitovaa vihreää latvusta kuin hoitamattomissa metsissä.

Tänä vuonna Suomi tukee uusiutuvia energiamuotoja 150-200 miljoonalla eurolla. Samaan aikaan esimerkiksi Saksa tukee omaa hiilituotantoaan 3-5 miljardilla eurolla vuodessa.

– Kotimaisen bioenergian hyödyntämiseen tarvittavan teknologian kehittämiseen pitää panostaa. Sitä kautta saadaan lisää työpaikkoja. Suomessa on korkeatasoista osaamista teknologian suunnitteluun ja rakentamiseen.