29
maalis
2012

Uusi vaikutuskanava kansalaisten käyttöön

Suomen kansalaisaloitteen menettely on paljon raskaampi kuin Euroopan kansalaisaloitteen, kirjoitti Kaleva 26. maaliskuuta.

Ei Euroopan kansalaisaloitekaan tyhjästä synny. Siihenkin tarvitaan ennen kaikkea kansalaisten omaa aktiivisuutta ja miljoonaa allekirjoitusta. Allekirjoituksia Euroopan kansalaisaloitteiseen voi alkaa kerätä tämän viikon sunnuntaista alkaen, myös netissä.

EU-kansalaisaloite antaa oikeuden pyytää Euroopan komissiota tekemään lainsäädäntöehdotuksia. Kansalaiset saavat samat aloiteoikeudet kuin Euroopan parlamentilla ja jäsenmaiden neuvostolla. Käsittelyyn pääsevä aloite ei kuitenkaan saa olla EU:n perusarvojen vastainen tai selvästi loukkaava, asiaton tai haitantekotarkoituksessa tehty. Aloitteen pitää myös kuulua komission toimivaltaan. Joku saattaa miettiä, mitä asioita jääkään jäljelle.

Toivon, että kansalaiset lähtevät ennakkoluulottomasti tekemään aloitteita. Niillä on mahdollista nostaa päätöksentekoon asioita, jotka ovat unohtuneet päätöksentekijöiltä ja puolueilta. Kaikki ehdotukset eivät saa taakseen riittävää kannatusta, mutta ne voivat tuoda uusia näkökulmia keskusteluun.

Julkaistu Kalevassa 29.3.2012