Ukraina yhdisti EU:n
Ukrainan kriisillä on monia vaikutuksia. Kriisi saattaa aloittaa jopa uuden ajanjakson EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.
Venäjän aggressiivinen politiikka yhdistää EU:ta. Tähän saakka ulkopolitiikassa on oltu eriäänisiä. Nyt EU puhuu yhdellä äänellä. Tätä Putin tuskin on tavoitellut.
Putin on etääntynyt merkittävimmästä eurooppalaisesta yhteistyökumppanistaan Saksasta. Laskiko Putin sen varaan, ettei Saksa halua vahingoittaa kaupallisia etujaan?
Saksa johtaa talouspolitiikan lisäksi nyt myös EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Saksan painoarvo vahvistuu entisestään.
Tähän saakka Saksa on vetäytynyt taka-alalle ja antanut Ranskan ja Britannian soittaa ensi viulua turvallisuus- ja ulkopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.
Liittokansleri Angela Merkel on selvästi tiukentanut linjaansa suhteessa Venäjään Ukrainan kriisin aikana. Saksan johdolla EU on etsinyt aktiivisesti ulospääsyä kriisistä, vaikka kovin valoisia näkymiä ei olekaan.
Tänään päätetyt matkustuskiellot ja varojen jäädytykset eivät vielä taloussuhteisiin suuria vaikuta. Mutta jos seuraavassa vaiheessa päätetään talouspakotteista, niillä olisi kauaskantoiset vaikutukset.
Toivottavasti laajoja talouspakotteita ei tule. Ne olisivat Suomen taloudelle kova isku. Mutta ei Suomikaan voi sooloilla eikä irtautua mahdollisista talouspakotteista. EU:n on oltava yhtenäinen.
Saksassa talouspakotteet vaarantaisivat eräiden laskelmien mukaan jopa 300 000:n saksalaisen elannon. Pakotteet eivät siis olisi mikään helppo päätös saksalaisillekaan.
Saksa ei kuitenkaan voi olla takarivissä, kun kyseessä on Euroopan turvallisuus.